Europarlementslid dient klacht in na hardhandig te zijn aangepakt door politie in Brussel (video)

Pierette Herzberger-Fofana © GF
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Europees parlementslid Pierrette Herzberger-Fofana, een Duitse van Malinese origine, heeft klacht ingediend nadat ze hardhandig werd aangepakt door de politie in Brussel. De politica had een foto gemaakt van een politiecontrole. Parlementsvoorzitter David Sassoli wil uitleg van de Belgische autoriteiten.

De feiten dateren van dinsdagnamiddag 16 juni, zo blijkt uit de klacht van Pierrette Herzberger-Fofana die Knack kon inkijken.

Het Europarlementslid voor de Groene fractie was net aangekomen met de trein in Brussel-Noord en stond te wachten op een chauffeur, toen ze zag hoe negen gewapende agenten twee jonge, zwarte mannen controleerden.

‘Ik hoorde getier en het leek te verwachten dat de politiemannen elk moment geweld zouden gebruiken’, klinkt het.

Toen Herzberger-Fofana een foto maakte van de interventie, richtten de politieagenten zich tot haar en eisten dat ze haar smartphone afstond. ‘Ik ging daar niet op in omdat ik niet had gefilmd en een foto nemen niet bij wet verboden is.’

Volgens haar probeerden de agenten haar te intimideren en spraken ze heel luid, ‘alsof ik doof was’. Hoewel ze meermaals zei dat ze parlementslid was, bleven ze haar vragen ‘wat ik technisch deed in het parlement’.

Na een woordenwisseling, zo beschrijft de politica het, ‘duwden vier gewapende agenten me brutaal tegen de muur. Ze namen met geweld mijn handtas af, doorzochten die net als mijn portefeuille, namen mijn telefoon in beslag en zetten me onder druk. Een agent zei me dat ik tegen de muur moest blijven staan met de benen gespreid, de handen tegen de muur. Hij wou me fouilleren.’

Uiteindelijk fouilleerde een vrouwelijke agent haar. ‘Pas toen de (blanke) chauffeur van het parlement arriveerde, geloofden ze dat ik echt parlementslid was.’

Getuige

Ook professor transitional justice Tine Destrooper (UGent) was getuige van het incident, dat ze beschrijft in een opiniestuk voor Knack. ‘Zodra Herzberger-Fofana de kans kreeg om zichzelf te identificeren als Europees parlementslid en haar – blauwe – paspoort toonde, ging één van de undercoveragenten die net was aangekomen nerveus naar zijn collega naast mij en zei “ze gaan dat nooit goedkeuren wat je nu doet, die heeft een diplomatiek paspoort”‘.

Destrooper kreeg trouwens zelf een boete omdat ze enkel een digitale kopie van haar identiteitskaart bij zich had. Zij werd er ook van beschuldigd te hebben gefilmd, maar ontkent dat met klem. Ze vroeg de agenten om zich te identificeren, maar die weigerden dat.

Herzberger-Fofana deed woensdag aan het begin van een plenair debat over de dood van George Floyd in het Europees Parlement haar verhaal. Ze spreekt van een ’traumatiserende’ ervaring.

Bekijk videobeelden daarvan:

Het Duitse parlementslid werd meteen bijgetreden door haar Belgische cofractieleider Philippe Lamberts. Hij herinnerde eraan dat het filmen van politie-interventies legaal is.

‘Pierrette Herzberger-Fofana heeft geen enkel misdrijf begaan’, zei Lamberts volgens persagentschap Belga. ‘Ik kan me niet bedwingen te denken dat de huidskleur van mevrouw Herzberger-Fofana niet vreemd is aan deze brutaliteiten.’

Lamberts erkende de moeilijkheden die politieagenten ondervinden bij de uitoefening van hun beroep. Maar ze beschikken over het monopolie van legitiem geweld en dat zou hen moeten dwingen tot ’terughoudendheid en onderscheidingsvermogen’, stelde de Ecolo-politicus, die eiste dat de zaak grondig wordt onderzocht en ‘gepaste sancties’ worden genomen.

Parlementsvoorzitter David Sassoli nodigde Herzberger-Fofana uit om nadere toelichting te geven, zodat hij uitleg kan vragen aan de Belgische autoriteiten.

Onderzoek

Volgens de politie van de zone Brussel Noord zijn de patrouilles in de omgeving van het Noordstation recent verhoogd nadat er zaterdag een diefstal met geweld plaatsvond in de Brabantstraat.

‘Toen een patrouille twee mensen controleerde die zich verdacht gedroegen, werd ze geconfronteerd met iemand die zich met de interventie kwam moeien en begon te filmen’, laat een woordvoerster van de politiezone weten via Belga.

‘De agenten wilden haar identiteit controleren, wat de vrouw eerst weigerde maar waarmee ze uiteindelijk toch instemde. Haar identiteit werd ter plaatse gecontroleerd en een agente voerde een veiligheidsfouille uit. Nadien mocht de vrouw vertrekken en na overleg met een parketmagistraat is er proces-verbaal opgesteld voor smaad.’

Volgens de politie hadden de agenten het parket verwittigd dat het om een EU-parlementslid ging. De politie heeft intussen ook een intern onderzoek geopend, naar aanleiding van de klacht van mevrouw Herzberger-Fofana, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content