Zowat 63 procent stemde tegen het voorstel van de rechtspopulistische Zwitserse Volkspartij (SVP), meldt zender SRF zondagmiddag. Het gaat om voorlopige resultaten, maar foutenmarge bedraagt naar verluidt amper drie procent bedragen, waarmee een andere uitkomst niet meer mogelijk is.

De SVP wilde de bilaterale overeenkomst met de EU over het vrije verkeer van personen beëindigen. Volgens de partij lijdt Zwitserland 'onder ongecontroleerde en buitensporige immigratie' en zouden banen daardoor bedreigd worden. Verwacht werd dat er jaarlijks zowat 75.000 werknemers uit de EU naar Zwitserland zouden trekken.

De Zwitsers stemden daarnaast ook over de invoering van twee weken vaderschapsverlof. Dat werd door een duidelijke meerderheid goedgekeurd. De aanschaf van gevechtsvliegtuigen en het versoepelen van de beperkingen op het schieten van wolven zouden volgens de eerste trends ook goedgekeurd worden, zij het nipter.

EU tevreden

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, reageert verheugd op het resultaat van het Zwitsers referendum. 'Dit is een geweldige dag voor de betrekkingen tussen de Europese Unie en Zwitserland', meldt Michel via Twitter.

Zowat 63 procent stemde tegen het voorstel van de rechtspopulistische Zwitserse Volkspartij (SVP), meldt zender SRF zondagmiddag. Het gaat om voorlopige resultaten, maar foutenmarge bedraagt naar verluidt amper drie procent bedragen, waarmee een andere uitkomst niet meer mogelijk is.De SVP wilde de bilaterale overeenkomst met de EU over het vrije verkeer van personen beëindigen. Volgens de partij lijdt Zwitserland 'onder ongecontroleerde en buitensporige immigratie' en zouden banen daardoor bedreigd worden. Verwacht werd dat er jaarlijks zowat 75.000 werknemers uit de EU naar Zwitserland zouden trekken. De Zwitsers stemden daarnaast ook over de invoering van twee weken vaderschapsverlof. Dat werd door een duidelijke meerderheid goedgekeurd. De aanschaf van gevechtsvliegtuigen en het versoepelen van de beperkingen op het schieten van wolven zouden volgens de eerste trends ook goedgekeurd worden, zij het nipter. Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, reageert verheugd op het resultaat van het Zwitsers referendum. 'Dit is een geweldige dag voor de betrekkingen tussen de Europese Unie en Zwitserland', meldt Michel via Twitter.