'We zijn het allemaal eens dat de Europese levenswijze een verwezenlijking is die we moeten behouden, maar ze moet niet verdedigd worden, eerder bevorderd', zo kondigde fractieleider Iratxe García aan. Net als de liberalen, groenen en uiterst links hadden de socialisten de voorbije weken hun ongenoegen duidelijk gemaakt over de titel van Schinas, die de Europese levenswijze linkte aan immigratie en zo in de kaart van uiterst rechts zou spelen.

Garcia deelde ook nog enkele andere aanpassingen mee. Zo wordt 'Sociale Rechten' toegevoegd aan de titel van eurocommissaris voor Jobs Nicolas Schmit en wordt 'Visserij' toegevoegd aan de portefeuille van eurocommissaris voor 'Milieu en Oceanen' Virginijus Sinkeviçius.

Eurocommissaris voor Economische Zaken Paolo Gentiloni tenslotte wordt belast met de mogelijke integratie van de duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de VN in het Europese Semester, de coördinatiecyclus van het economisch en budgettair beleid in de EU. De woordvoerder van von der Leyen heeft de aanpassingen in de titels en portefeuilles bevestigd.

Volgens Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt is de aanpassing 'een uiterst belangrijke overwinning voor de Europese sociaal-democraten'. 'Het Europese semester houdt alle lidstaten immers bij de les, een les die vroeger enkel over economische groei, staatsschulden en begrotingen ging. In de toekomst zullen de lidstaten dus ook beoordeeld worden op de inspanningen die ze leveren om te evolueren naar een duurzame samenleving', aldus Van Brempt.

'We zijn het allemaal eens dat de Europese levenswijze een verwezenlijking is die we moeten behouden, maar ze moet niet verdedigd worden, eerder bevorderd', zo kondigde fractieleider Iratxe García aan. Net als de liberalen, groenen en uiterst links hadden de socialisten de voorbije weken hun ongenoegen duidelijk gemaakt over de titel van Schinas, die de Europese levenswijze linkte aan immigratie en zo in de kaart van uiterst rechts zou spelen. Garcia deelde ook nog enkele andere aanpassingen mee. Zo wordt 'Sociale Rechten' toegevoegd aan de titel van eurocommissaris voor Jobs Nicolas Schmit en wordt 'Visserij' toegevoegd aan de portefeuille van eurocommissaris voor 'Milieu en Oceanen' Virginijus Sinkeviçius. Eurocommissaris voor Economische Zaken Paolo Gentiloni tenslotte wordt belast met de mogelijke integratie van de duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de VN in het Europese Semester, de coördinatiecyclus van het economisch en budgettair beleid in de EU. De woordvoerder van von der Leyen heeft de aanpassingen in de titels en portefeuilles bevestigd.Volgens Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt is de aanpassing 'een uiterst belangrijke overwinning voor de Europese sociaal-democraten'. 'Het Europese semester houdt alle lidstaten immers bij de les, een les die vroeger enkel over economische groei, staatsschulden en begrotingen ging. In de toekomst zullen de lidstaten dus ook beoordeeld worden op de inspanningen die ze leveren om te evolueren naar een duurzame samenleving', aldus Van Brempt.