'Ik heb onze minister van Buitenlandse Zaken de opdracht gegeven deze tien ambassadeurs zo snel mogelijk tot persona non grata te verklaren', zei Erdogan in Eski¿ehir, in het midden van Turkije.

Eerder had Erdogan de ambassadeurs indirect al met uitwijzing bedreigd. De president verweet hen "onbetamelijkheid". Ze zullen Turkije 'moeten verlaten' als ze het land niet meer kennen en begrijpen, voegde hij eraan toe.

Canada, Frankrijk, Finland, Denemarken, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden en de VS riepen maandag in een mededeling tot een 'rechtvaardige en snelle regeling van de zaak' Osman Kavala op. De Turkse zakenman en mecenas is een zwart schaap van het bewind en zit sinds vier jaar in de gevangenis zonder dat hij berecht werd.

Het bewind verwijt de 64-jarige opposant dat hij Turkije wil destabiliseren. In december 2019 beval het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn onmiddellijke vrijlating, tevergeefs. Osman Kavala blijft zeker tot 26 november in de gevangenis, besliste een rechtbank in Istanboel begin oktober.

'Ik heb onze minister van Buitenlandse Zaken de opdracht gegeven deze tien ambassadeurs zo snel mogelijk tot persona non grata te verklaren', zei Erdogan in Eski¿ehir, in het midden van Turkije. Eerder had Erdogan de ambassadeurs indirect al met uitwijzing bedreigd. De president verweet hen "onbetamelijkheid". Ze zullen Turkije 'moeten verlaten' als ze het land niet meer kennen en begrijpen, voegde hij eraan toe. Canada, Frankrijk, Finland, Denemarken, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden en de VS riepen maandag in een mededeling tot een 'rechtvaardige en snelle regeling van de zaak' Osman Kavala op. De Turkse zakenman en mecenas is een zwart schaap van het bewind en zit sinds vier jaar in de gevangenis zonder dat hij berecht werd. Het bewind verwijt de 64-jarige opposant dat hij Turkije wil destabiliseren. In december 2019 beval het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn onmiddellijke vrijlating, tevergeefs. Osman Kavala blijft zeker tot 26 november in de gevangenis, besliste een rechtbank in Istanboel begin oktober.