In een videoboodschap in het Engels die op YouTube werd gepost zegt Tikhanovskaja dat de Wit-Russische president 'alle legitimiteit is verloren' bij de Wit-Russen en de rest van de wereld. 'De verkiezingen van 9 augustus waren niet eerlijk en transparant, de resultaten werden vervalst', zei ze. 'Mensen die hun stem gingen verdedigen in de straten van hun steden in heel Wit-Rusland, werden brutaal geslagen, gevangengezet en gemarteld door het regime, dat zich wanhopig vastklampt aan de macht.'

De regeringsleiders van de 27 EU-landen vergaderen woensdag om 12 uur per videoconferentie over de situatie in Wit-Rusland. Vrijdag kondigden ze al gerichte sancties aan tegen Wit-Russische functionarissen die betrokken zijn bij het geweld en de veronderstelde verkiezingsfraude.

In haar video verwees Tikhanovskaja ook naar de transitieraad die opgericht werd door de oppositie, bedoeld om een vreedzame machtsoverdracht mogelijk te maken. 'Die zal onmiddellijk pleiten voor nieuwe, eerlijke en democratische presidentsverkiezingen onder internationaal toezicht', zei ze. Loekasjenko staat sinds zijn herverkiezing zwaar onder druk om op te stappen. Dagelijks komen de Wit-Russen op straat om zijn vertrek te eisen. In verschillende economisch belangrijke industrietakken wordt ook gestaakt.

In een videoboodschap in het Engels die op YouTube werd gepost zegt Tikhanovskaja dat de Wit-Russische president 'alle legitimiteit is verloren' bij de Wit-Russen en de rest van de wereld. 'De verkiezingen van 9 augustus waren niet eerlijk en transparant, de resultaten werden vervalst', zei ze. 'Mensen die hun stem gingen verdedigen in de straten van hun steden in heel Wit-Rusland, werden brutaal geslagen, gevangengezet en gemarteld door het regime, dat zich wanhopig vastklampt aan de macht.' De regeringsleiders van de 27 EU-landen vergaderen woensdag om 12 uur per videoconferentie over de situatie in Wit-Rusland. Vrijdag kondigden ze al gerichte sancties aan tegen Wit-Russische functionarissen die betrokken zijn bij het geweld en de veronderstelde verkiezingsfraude. In haar video verwees Tikhanovskaja ook naar de transitieraad die opgericht werd door de oppositie, bedoeld om een vreedzame machtsoverdracht mogelijk te maken. 'Die zal onmiddellijk pleiten voor nieuwe, eerlijke en democratische presidentsverkiezingen onder internationaal toezicht', zei ze. Loekasjenko staat sinds zijn herverkiezing zwaar onder druk om op te stappen. Dagelijks komen de Wit-Russen op straat om zijn vertrek te eisen. In verschillende economisch belangrijke industrietakken wordt ook gestaakt.