Rusland 'is en zal een land blijven dat alle verplichtingen inzake gaslevering aan de Europese consumenten nakomt', zo zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Rusland stuurt door een pijpleiding via Wit-Rusland gas naar Polen en Duitsland.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dreigde er donderdag mee de pijpleiding af te sluiten, indien de Europese Unie zijn land sancties oplegt wegens de migrantencrisis. De strafmaatregelen worden volgende week verwacht. De Europese Commissie reageerde al dat de EU 'zich niet laat intimideren'.

Turkije onder Europese druk

Onder druk van de Europese Unie heeft Turkije dan weer besloten om vanuit Turkse luchthavens geen onderdanen uit Irak, Syrië en Jemen meer te laten vertrekken naar Wit-Rusland.

'Als gevolg van de problemen met betrekking tot de illegale grensoverschrijdingen tussen de Europese Unie en Wit-Rusland zullen Iraakse, Syrische en Jemenitische burgers die naar Wit-Rusland wensen te reizen op Turkse luchthavens tot nader order geen tickets meer kunnen kopen en niet langer aan boord kunnen gaan', zo meldden de Turkse luchtvaartautoriteiten vrijdag op Twitter.

Ook de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia bevestigde vrijdagochtend al dat de Turkse autoriteiten het bedrijf formeel hebben meegedeeld dat de maatschappij vanuit Turkije geen burgers uit deze drie landen meer aan boord mag toelaten.

Turkije en de nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines werden er de voorbije dagen van beschuldigd mee te werken aan het vervoer van migranten naar Wit-Rusland. Turkish Airlines heeft de aantijgingen ontkend.

De EU heeft gedreigd met sancties tegen luchtvaartmaatschappijen die migranten naar Wit-Rusland brengen.

Vanuit de Europese Unie klinkt kritiek op Minsk voor de omgang met migranten. Zij worden al maanden niet tegengehouden bij hun reis naar de EU en zouden daarbij hulp krijgen van de Wit-Russische autoriteiten. Dat wordt gezien als wraak, een reactie op EU-sancties voor het gewelddadig neerslaan van protesten tegen het regime in Minsk.

De spanningen zijn met name hoog opgelopen bij de grens tussen Wit-Rusland en Polen.

Rusland 'is en zal een land blijven dat alle verplichtingen inzake gaslevering aan de Europese consumenten nakomt', zo zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Rusland stuurt door een pijpleiding via Wit-Rusland gas naar Polen en Duitsland. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dreigde er donderdag mee de pijpleiding af te sluiten, indien de Europese Unie zijn land sancties oplegt wegens de migrantencrisis. De strafmaatregelen worden volgende week verwacht. De Europese Commissie reageerde al dat de EU 'zich niet laat intimideren'.Onder druk van de Europese Unie heeft Turkije dan weer besloten om vanuit Turkse luchthavens geen onderdanen uit Irak, Syrië en Jemen meer te laten vertrekken naar Wit-Rusland.'Als gevolg van de problemen met betrekking tot de illegale grensoverschrijdingen tussen de Europese Unie en Wit-Rusland zullen Iraakse, Syrische en Jemenitische burgers die naar Wit-Rusland wensen te reizen op Turkse luchthavens tot nader order geen tickets meer kunnen kopen en niet langer aan boord kunnen gaan', zo meldden de Turkse luchtvaartautoriteiten vrijdag op Twitter. Ook de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia bevestigde vrijdagochtend al dat de Turkse autoriteiten het bedrijf formeel hebben meegedeeld dat de maatschappij vanuit Turkije geen burgers uit deze drie landen meer aan boord mag toelaten. Turkije en de nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines werden er de voorbije dagen van beschuldigd mee te werken aan het vervoer van migranten naar Wit-Rusland. Turkish Airlines heeft de aantijgingen ontkend. De EU heeft gedreigd met sancties tegen luchtvaartmaatschappijen die migranten naar Wit-Rusland brengen. Vanuit de Europese Unie klinkt kritiek op Minsk voor de omgang met migranten. Zij worden al maanden niet tegengehouden bij hun reis naar de EU en zouden daarbij hulp krijgen van de Wit-Russische autoriteiten. Dat wordt gezien als wraak, een reactie op EU-sancties voor het gewelddadig neerslaan van protesten tegen het regime in Minsk. De spanningen zijn met name hoog opgelopen bij de grens tussen Wit-Rusland en Polen.