Dat is bekendgemaakt na overleg van de partijleiders met Kamervoorzitter Khadija Arib.

Tjeenk Willink moet uitzoeken welke partijen samen een regering willen vormen. Zijn benoeming moet dinsdag wel nog officieel worden bekrachtigd tijdens een debat in de Tweede Kamer, zo meldt de openbare omroep NOS.

Gelekt

De regeringsvorming in Nederland is in het slop geraakt na de gelekte verkennersnota waarin een 'functie elders' gesuggereerd werd voor het christendemocratische Kamerlid Pieter Omtzigt. De uitspraak bleek later toe te schrijven aan de ontslagnemende eerste minister en leider van de rechts-liberale VVD Mark Rutte, hoewel hij aanvankelijk aan de media ontkende over Omtzigt te hebben gesproken.

Vorige week donderdag besliste de Kamer na een urenlang debat dat het vertrouwen hersteld moet worden en dat dat het beste kan gebeuren door een 'een gezaghebbende, onafhankelijke informateur met een grotere afstand tot de actuele politiek en de partijen'.

Herman Tjeenk Willink is minister van Staat, oud-voorzitter van de Eerste Kamer en voormalig vicepresident van de Raad van State. Hij was eerder al informateur bij de vorming van de kabinetten Paars I, Rutte I en Rutte III. Hij is sinds 2012 niet meer actief in de politiek.

Kaag: 'Naar inhoud kijken'

'Dit is niet het moment om te zeggen of we Rutte uitsluiten.' Dat zegt Sigrid Kaag, leider van het links-liberale D66, op vragen van politieke tegenstanders of zij in een nieuwe regering met ontslagnemend premier Mark Rutte en als leider van de rechtsliberale VVD zal stappen. Volgens Kaag moet de regeringsvorming nu opnieuw beginnen, 'vanaf een nulpunt'. Ze benadrukt daarnaast dat Rutte bijna twee miljoen stemmen kreeg in de verkiezingen van nog geen drie weken geleden en waarin D66 de grote winnaar was.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers (die met VVD en D66 in de huidige coalitie zit), sloot zaterdag toekomstige regeringssamenwerking met Rutte uit. Kaag wil dat nu niet doen, maar zal wel de 'randvoorwaarden' waaronder D66 in een regering wil stappen uiteenzetten in een brief aan Tjeenk Willink, zei ze in een debat dinsdag in het parlement. 'Ik ga niet op de troepen vooruitlopen. Ik ga weg van het persoonlijke en de personen. We moeten nu juist naar de inhoud kijken.' Maar het overbruggen 'van de vertrouwenskloof zal veel vergen', voegde Kaag toe.

Rutte wil graag met zijn rechtsliberale partij VVD verder regeren. Maar als andere partijen niet met hem in zee willen en een coalitie smeden zonder de VVD, wil hij 'uiteraard graag de oppositie leiden', aldus Rutte tijdens een debat over de vastgelopen formatie.

Dat is bekendgemaakt na overleg van de partijleiders met Kamervoorzitter Khadija Arib. Tjeenk Willink moet uitzoeken welke partijen samen een regering willen vormen. Zijn benoeming moet dinsdag wel nog officieel worden bekrachtigd tijdens een debat in de Tweede Kamer, zo meldt de openbare omroep NOS. De regeringsvorming in Nederland is in het slop geraakt na de gelekte verkennersnota waarin een 'functie elders' gesuggereerd werd voor het christendemocratische Kamerlid Pieter Omtzigt. De uitspraak bleek later toe te schrijven aan de ontslagnemende eerste minister en leider van de rechts-liberale VVD Mark Rutte, hoewel hij aanvankelijk aan de media ontkende over Omtzigt te hebben gesproken. Vorige week donderdag besliste de Kamer na een urenlang debat dat het vertrouwen hersteld moet worden en dat dat het beste kan gebeuren door een 'een gezaghebbende, onafhankelijke informateur met een grotere afstand tot de actuele politiek en de partijen'. Herman Tjeenk Willink is minister van Staat, oud-voorzitter van de Eerste Kamer en voormalig vicepresident van de Raad van State. Hij was eerder al informateur bij de vorming van de kabinetten Paars I, Rutte I en Rutte III. Hij is sinds 2012 niet meer actief in de politiek.'Dit is niet het moment om te zeggen of we Rutte uitsluiten.' Dat zegt Sigrid Kaag, leider van het links-liberale D66, op vragen van politieke tegenstanders of zij in een nieuwe regering met ontslagnemend premier Mark Rutte en als leider van de rechtsliberale VVD zal stappen. Volgens Kaag moet de regeringsvorming nu opnieuw beginnen, 'vanaf een nulpunt'. Ze benadrukt daarnaast dat Rutte bijna twee miljoen stemmen kreeg in de verkiezingen van nog geen drie weken geleden en waarin D66 de grote winnaar was.ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers (die met VVD en D66 in de huidige coalitie zit), sloot zaterdag toekomstige regeringssamenwerking met Rutte uit. Kaag wil dat nu niet doen, maar zal wel de 'randvoorwaarden' waaronder D66 in een regering wil stappen uiteenzetten in een brief aan Tjeenk Willink, zei ze in een debat dinsdag in het parlement. 'Ik ga niet op de troepen vooruitlopen. Ik ga weg van het persoonlijke en de personen. We moeten nu juist naar de inhoud kijken.' Maar het overbruggen 'van de vertrouwenskloof zal veel vergen', voegde Kaag toe.Rutte wil graag met zijn rechtsliberale partij VVD verder regeren. Maar als andere partijen niet met hem in zee willen en een coalitie smeden zonder de VVD, wil hij 'uiteraard graag de oppositie leiden', aldus Rutte tijdens een debat over de vastgelopen formatie.