Puigdemont: ‘Vonnis bevestigt strategie van repressie en wraak van Spanje’

Carles Puigdemont © belga

De voormalige Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont beschouwt de veroordeling van de negen prominente separatisten door het Spaanse Hooggerechtshof tot lange celstraffen maandag als een ‘strategie van repressie en wraak’ door de Spaanse staat. ‘Het vonnis veroordeelt ook meer dan twee miljoen mensen die het onafhankelijkheidsreferendum mogelijk gemaakt hebben op 1 oktober 2017’, zo zei Puigdemont op een persconferentie in Brussel.

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft negen van de twaalf Catalaanse separatisten die terechtstonden voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum en de poging tot afscheiding van Catalonië in 2017, veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. Ze zijn veroordeeld voor verduistering van overheidsgeld en opruiing. Drie anderen zijn veroordeeld tot het betalen van een boete. Deze drie worden schuldig geacht aan ongehoorzaamheid.

Het Spaanse gerecht heeft bovendien een nieuw internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Puigdemont. ‘De beslissing van het Hooggerechtshof tegen de regeringsleden, parlementsleden en leden van de belangrijkste Catalaanse sociale entiteiten bevestigt de strategie van repressie en wraak van de Spaanse overheid tegen alle burgers die de weg naar de democratie gezocht hebben om hun stem te laten horen’, klonk het.

Lees ook: Tot 13 jaar cel voor Catalaanse separatisten, nieuw aanhoudingsbevel tegen Puigdemont

Lees ook: Carles Puigdemont na 2 jaar ballingschap: ‘Jammer dat ik Reynders niet heb kunnen ondervragen’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content