Het Spaanse Hooggerechtshof heeft negen van de twaalf Catalaanse separatisten die terechtstonden voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum en de poging tot afscheiding van Catalonië in 2017, veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. Ze zijn veroordeeld voor verduistering van overheidsgeld en opruiing. Drie anderen zijn veroordeeld tot het betalen van een boete. Deze drie worden schuldig geacht aan ongehoorzaamheid.

Het Spaanse gerecht heeft bovendien een nieuw internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Puigdemont. 'De beslissing van het Hooggerechtshof tegen de regeringsleden, parlementsleden en leden van de belangrijkste Catalaanse sociale entiteiten bevestigt de strategie van repressie en wraak van de Spaanse overheid tegen alle burgers die de weg naar de democratie gezocht hebben om hun stem te laten horen', klonk het.

Lees ook: Tot 13 jaar cel voor Catalaanse separatisten, nieuw aanhoudingsbevel tegen Puigdemont

Lees ook: Carles Puigdemont na 2 jaar ballingschap: 'Jammer dat ik Reynders niet heb kunnen ondervragen'

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft negen van de twaalf Catalaanse separatisten die terechtstonden voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum en de poging tot afscheiding van Catalonië in 2017, veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. Ze zijn veroordeeld voor verduistering van overheidsgeld en opruiing. Drie anderen zijn veroordeeld tot het betalen van een boete. Deze drie worden schuldig geacht aan ongehoorzaamheid. Het Spaanse gerecht heeft bovendien een nieuw internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Puigdemont. 'De beslissing van het Hooggerechtshof tegen de regeringsleden, parlementsleden en leden van de belangrijkste Catalaanse sociale entiteiten bevestigt de strategie van repressie en wraak van de Spaanse overheid tegen alle burgers die de weg naar de democratie gezocht hebben om hun stem te laten horen', klonk het.