De priester, de 60-jarige Olivier Maire, was provinciaal overste van de religieuze gemeenschap Montfortain in de gemeente Saint-Laurent-sur-Sèvre en ontving de verdachte 'al enkele maanden', klinkt het bij de lokale politie. De lijkschouwing zal uitsluitsel geven over de doodsoorzaak. Een terroristische aanslag wordt alvast uitgesloten.

De verdachte gaf zich in de loop van maandagochtend zelf aan op het politiebureau van Mortagne-sur-Sèvre. De man, die als vluchteling naar Frankrijk kwam en vrijwilliger was bij het bisdom Nantes, gaf eerder al toe dat hij achter de brand in de kathedraal van Nantes op 18 juli 2020 zat. Hij werd aanvankelijk in voorlopige hechtenis genomen, alvorens te worden vrijgelaten onder gerechtelijk toezicht.

De man werd op 29 juli vrijgelaten uit een psychiatrisch ziekenhuis waar hij meer dan een maand was behandeld, vertelde de procureur van La-Roche-Sur-Yon maandagavond op een persconferentie. Er is een onderzoek ingesteld wegens vrijwillige doodslag.

Polemiek

De tragedie werd onmiddellijk het onderwerp van een politieke controverse, acht maanden voor de Franse presidentsverkiezingen. Marine Le Pen, de voorzitter van het extreemrechtse Rassemblement National, uitte kritiek op de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin naar aanleiding van de zaak. 'In Frankrijk kan men illegaal zijn, de kathedraal van #Nantes in brand steken, nooit worden uitgewezen, en recidiveren door een priester te vermoorden', klonk het op Twitter. Le Pen hekelde het 'complete falen van de staat en Gérald Darmanin'.

'Deze man kon ondanks zijn uitzettingsbevel niet worden uitgezet zolang zijn gerechtelijk toezicht niet was opgeheven', reageerde op zijn beurt de binnenlandminister. Darmanin beschuldigde Le Pen ervan 'een polemiek te voeren zonder de feiten te kennen'.

Montfortain

'Ik wil mijn steun betuigen aan de katholieken in ons land na de dramatische moord op een priester in de Vendée', zei Darmanin nog op Twitter. Ook president Emmanuel Macron en premier Jean Castex hebben intussen hun medeleven betuigd aan de religieuze gemeenschap Montfortain.

Macron, die maandagochtend op de hoogte werd gebracht, heeft al talrijke gesprekken gehad met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie en contact opgenomen met onder meer de senator van de Vendée en de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, zegt het Elysée. De eerste minister van zijn kant heeft gevraagd dat 'alle licht zou worden geworpen op de omstandigheden van deze tragedie, zodat alle consequenties eruit kunnen worden getrokken.' (Belga)

De priester, de 60-jarige Olivier Maire, was provinciaal overste van de religieuze gemeenschap Montfortain in de gemeente Saint-Laurent-sur-Sèvre en ontving de verdachte 'al enkele maanden', klinkt het bij de lokale politie. De lijkschouwing zal uitsluitsel geven over de doodsoorzaak. Een terroristische aanslag wordt alvast uitgesloten.De verdachte gaf zich in de loop van maandagochtend zelf aan op het politiebureau van Mortagne-sur-Sèvre. De man, die als vluchteling naar Frankrijk kwam en vrijwilliger was bij het bisdom Nantes, gaf eerder al toe dat hij achter de brand in de kathedraal van Nantes op 18 juli 2020 zat. Hij werd aanvankelijk in voorlopige hechtenis genomen, alvorens te worden vrijgelaten onder gerechtelijk toezicht.De man werd op 29 juli vrijgelaten uit een psychiatrisch ziekenhuis waar hij meer dan een maand was behandeld, vertelde de procureur van La-Roche-Sur-Yon maandagavond op een persconferentie. Er is een onderzoek ingesteld wegens vrijwillige doodslag.PolemiekDe tragedie werd onmiddellijk het onderwerp van een politieke controverse, acht maanden voor de Franse presidentsverkiezingen. Marine Le Pen, de voorzitter van het extreemrechtse Rassemblement National, uitte kritiek op de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin naar aanleiding van de zaak. 'In Frankrijk kan men illegaal zijn, de kathedraal van #Nantes in brand steken, nooit worden uitgewezen, en recidiveren door een priester te vermoorden', klonk het op Twitter. Le Pen hekelde het 'complete falen van de staat en Gérald Darmanin'. 'Deze man kon ondanks zijn uitzettingsbevel niet worden uitgezet zolang zijn gerechtelijk toezicht niet was opgeheven', reageerde op zijn beurt de binnenlandminister. Darmanin beschuldigde Le Pen ervan 'een polemiek te voeren zonder de feiten te kennen'.Montfortain'Ik wil mijn steun betuigen aan de katholieken in ons land na de dramatische moord op een priester in de Vendée', zei Darmanin nog op Twitter. Ook president Emmanuel Macron en premier Jean Castex hebben intussen hun medeleven betuigd aan de religieuze gemeenschap Montfortain.Macron, die maandagochtend op de hoogte werd gebracht, heeft al talrijke gesprekken gehad met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie en contact opgenomen met onder meer de senator van de Vendée en de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, zegt het Elysée. De eerste minister van zijn kant heeft gevraagd dat 'alle licht zou worden geworpen op de omstandigheden van deze tragedie, zodat alle consequenties eruit kunnen worden getrokken.' (Belga)