Polen, Hongarije en Duitsland bereiken voorlopig akkoord over rechtsstaat en EU-middelen

Angela Merkel en Viktor Orban in Sopron, Hongarije, op 19 augustus 2019. © Reuters

Polen en Hongarije hebben met het Duitse EU-voorzitterschap een vergelijk gevonden over de geblokkeerde Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds. “Er is een afspraak in de driehoek Warschau-Berlijn-Boedapest”, zo verklaarde de Poolse vicepremier Jaroslaw Gowin woensdag.

Gowin zei niet hoe de oplossing eruit zou zien, maar hij betoonde vertrouwen dat de overige 24 lidstaten van de Europese Unie met de afspraak zouden kunnen instemmen. Hij is optimistisch dat het premier Mateusz Morawiecki donderdag en vrijdag op de Europese top in Brussel zal lukken om ‘een goed akkoord’ te bereiken. Polen en Hongarije weigeren de nieuwe meerjarenbegroting en het herstelfonds goed te keuren uit protest tegen een nieuw mechanisme dat de uitkering van fondsen koppelt aan het respect voor de rechtsstaat.

Zo wordt meer dan 1.800 miljard euro geblokkeerd waarmee de Europese Unie de economie wil herlanceren na de coronacrisis. Dinsdagavond had de Hongaarse premier Viktor Orban zich ook al optimistisch getoond over een doorbraak. Na een bezoek aan Warschau zei hij dat er ‘een goede kans’ bestaat dat het conflict deze week uit de weg wordt geruimd. Beide partijen waren volgens de Hongaarse regeringsleider nog ‘een centimeter’ verwijderd van een oplossing.

Partner Content