Polen bouwt hek aan grens met Wit-Rusland om migratie tegen te gaan

Prikkeldraad aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland ter hoogte van het Poolse dorpje Usnarz Gorny. © Belga

Polen bouwt een 2,5 meter hoog hek aan de grens met oostelijk buurland Wit-Rusland. Het land hoopt zo het grote aantal migranten dat vanuit Wit-Rusland binnenkomt, tegen te houden.

Er zullen ook extra soldaten aan de grens worden ingezet om de veiligheid op te voeren, schreef de Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak maandag op Twitter. Nu al bewaken 900 soldaten die 418 kilometer lange grens.

Eind mei kondigde de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko aan dat Minsk niet langer zou verhinderen dat migranten die op zijn grondgebied aankomen, verder reizen naar de Europese Unie. Hij zag dat als een reactie op de strengere westerse sancties tegen zijn regime.

Vooral Litouwen heeft sindsdien een toevloed aan irreguliere migranten uit het Midden-Oosten gezien. Sinds kort is ook de druk op Polen toegenomen.

Loekasjenko beschuldigde Warschau er maandag van een conflict aan de grens in de hand te willen werken door onder bedreiging migranten terug naar Wit-Rusland te sturen. (Belga)

Partner Content