De motie zegt dat er te veel 'neens' zijn binnen de regering en refereert naar het verzet van de coalitiepartner tegen de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Turijn en Lyon. 'Teveel neens zijn slecht voor Italië, dat moet groeien en dat daarvoor snel nieuwe verkiezingen nodig heeft', zegt de Lega. 'Zij die tijd verspillen, schaden het land en denken alleen aan hun (eigen) posities.'

Salvini had donderdag al gezegd geen toekomst meer te zien in de coalitie en daarbij zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen geëist. Van zijn kant wreef Conte na donderdag ook vrijdag Salvini aan munt te willen slaan uit de populariteit van zijn partij.

Een mogelijk scenario voor de volgende weken is dat de fractieleiders bijeenkomen om de volksvertegenwoordigers en senatoren uit zomerreces terug te roepen. De beide kamers van het Italiaanse parlement zouden dan op 26 augustus kunnen bijeenkomen.

Conte kan ook altijd zijn ontslag aanbieden aan president Sergio Mattarella. Maar de premier herhaalde vrijdag dat hij zelf naar het parlement wil gaan en dat het dan aan de Kamer en de Senaat toekomt of hij nog het vertrouwen geniet, en niet alleen Salvini.

Het komt ook niet aan Salvini toe, om te zeggen wanneer de regering valt en dat er nieuwe verkiezingen moeten komen, aldus de premier op een persconferentie. Hoe dan ook ligt bij een val van de regering de bal bij het staatshoofd. Hij kan aftasten of er een andere meerderheid in het parlement te vinden kan zijn. Is dat niet het geval dan moet hij het parlement ontbinden. Zestig dagen daarna kunnen er verkiezingen zijn.

Blijkbaar mikt Salvini op 13 oktober, maar daarvoor dienen de kamers al op 13 augustus te zijn ontbonden, schrijft de Corriere della Sera. Wat onrealistisch lijkt, einde oktober of november lijkt waarschijnlijker.

Op zijn persconferentie ontkende Conte dat zijn veertien maanden oude regering door 'neens' werd geplaagd. 'Deze regering heeft steeds veel gewerkt en weinig gepraat'.

De motie zegt dat er te veel 'neens' zijn binnen de regering en refereert naar het verzet van de coalitiepartner tegen de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Turijn en Lyon. 'Teveel neens zijn slecht voor Italië, dat moet groeien en dat daarvoor snel nieuwe verkiezingen nodig heeft', zegt de Lega. 'Zij die tijd verspillen, schaden het land en denken alleen aan hun (eigen) posities.' Salvini had donderdag al gezegd geen toekomst meer te zien in de coalitie en daarbij zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen geëist. Van zijn kant wreef Conte na donderdag ook vrijdag Salvini aan munt te willen slaan uit de populariteit van zijn partij. Een mogelijk scenario voor de volgende weken is dat de fractieleiders bijeenkomen om de volksvertegenwoordigers en senatoren uit zomerreces terug te roepen. De beide kamers van het Italiaanse parlement zouden dan op 26 augustus kunnen bijeenkomen. Conte kan ook altijd zijn ontslag aanbieden aan president Sergio Mattarella. Maar de premier herhaalde vrijdag dat hij zelf naar het parlement wil gaan en dat het dan aan de Kamer en de Senaat toekomt of hij nog het vertrouwen geniet, en niet alleen Salvini. Het komt ook niet aan Salvini toe, om te zeggen wanneer de regering valt en dat er nieuwe verkiezingen moeten komen, aldus de premier op een persconferentie. Hoe dan ook ligt bij een val van de regering de bal bij het staatshoofd. Hij kan aftasten of er een andere meerderheid in het parlement te vinden kan zijn. Is dat niet het geval dan moet hij het parlement ontbinden. Zestig dagen daarna kunnen er verkiezingen zijn. Blijkbaar mikt Salvini op 13 oktober, maar daarvoor dienen de kamers al op 13 augustus te zijn ontbonden, schrijft de Corriere della Sera. Wat onrealistisch lijkt, einde oktober of november lijkt waarschijnlijker. Op zijn persconferentie ontkende Conte dat zijn veertien maanden oude regering door 'neens' werd geplaagd. 'Deze regering heeft steeds veel gewerkt en weinig gepraat'.