Nog geen akkoord over 170 migranten op schip voor Italiaanse kust

Alle Europese staatshoofden tekenden exact één jaar geleden, op 18 maart 2016, de overeenkomst die bekend staat als de EU-Turkije deal. © BelgaImage

Er is nog steeds geen akkoord over de migranten die aan boord zitten van de Diciotti, het schip van de Italiaanse kustwacht dat in een Italiaanse haven ligt aangemeerd. Dat zei de Europese Commissie, waarmee die suggereert dat nog geen enkele EU-lidstaat heeft aangeboden om de migranten op te vangen.

De Europese Commissie sprak de lidstaten aan om “coördinatie, steun” te leveren en ook om ‘ons diplomatiek gewicht in de schaal te gooien om een snelle oplossing voor de situatie te vinden’, aldus woordvoerster Tove Ernst. ‘We spreken hier over mensen, over 170 personen, en natuurlijk zou voor iedereen de prioriteit moeten zijn om te verzekeren dat deze mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben.’ Intussen gaf de Commissie Italië 9 miljoen euro om de gezondheidszorg in de opvangcentra voor meer dan 42.000 asielzoekers te verbeteren.

Daarmee komt de migratiefinanciering aan Rome op meer dan 200 miljoen euro. De omstreden Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini ontkende dat zijn beslissing om de ontscheping van de migranten niet toe te laten, zoveel is als ‘staatsontvoering’. Schrijver Roberto Saviano uitte die laatste beschuldiging maandag. Hij zei dat in Italië mensen zonder aanklacht enkel voor 48 uur kunnen worden vastgehouden. Iedere langere detentie is ‘ontvoering’, zei hij. ‘De zomer loopt ten einde en de nonsens van Saviano is terug. Hebben jullie hem gemist? Ik niet’, reageerde Salvini op Twitter.

De migranten kwamen maandagavond aan in de haven van Catania, maar mochten van Salvini niet ontschepen tot andere Europese regeringen ermee akkoord zouden gaan om hen op te vangen. Het schip van de Italiaanse kustwacht pikte de migranten donderdag op in Maltese wateren. Sindsdien ruziën Malta en Italië over wiens verantwoordelijkheid het is om de mensen aan boord op te nemen. Salvini zei dinsdag dat verschillende EU-landen die beloofd hadden migranten op te vangen die vorige maand in Sicilië aan land kwamen, hun belofte niet nakwamen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content