Macron en Castex houden de hele zondag consultaties over de samenstelling van de nieuwe regering. Volgens de diensten van de president zal de nieuwe bestuursploeg een twintigtal ministers tellen.

De entourage van Macron spreekt van een omvangrijke regeringsherschikking, met 'nieuwe gezichten' en 'personen met uiteenlopende achtergronden'.

Socialisten

In afwachting wordt bij onze zuiderburen uiteraard druk gespeculeerd. De vroegere socialistische presidentskandidate Ségolène Royal verklaarde alvast dat ze is gecontacteerd, wat meteen werd ontkend door een bron nabij Macron.

Ook de socialistische fractieleider Valérie Rabault claimt dat ze is gecontacteerd. 'Maar het antwoord is in ieder geval neen', beklemtoonde Rabault. Socialisten die toch toehappen, zetten zichzelf buiten de partij, onderstreepte ze.

Ook aan de andere kant van het politieke landschap is er weinig animo om Macron de hand te reiken. Vicevoorzitter Gilles Platret van het rechtse Les Républicains lanceerde zondag nog een oproep aan partijgenoten om 'zich niet te verloochenen' en 'neen' te zeggen tegen elk voorstel.

Nieuwe premier

De relatief onbekende Castex, een man van de rechterzijde, is vrijdag aangesteld als opvolger van de vrijdag ontslagen Edouard Philippe.

Macron besloot zijn regering te herschikken na de lokale verkiezingen van vorige week. Die liepen voor zijn partij met een sisser af. Met de nieuwe regering hoopt de president Macron op een nieuw elan voor de laatste helft van zijn mandaat.

Edouard Philippe is intussen in zijn woonplaats Le Havre door de gemeenteraad opnieuw als burgemeester geïnstalleerd. Hij kreeg een grote meerderheid van stemmen in de raad.

Populariteit

Macron en zijn beweging La République en Marche! hadden bij de presidentsverkiezingen van 2017 op spectaculaire wijze het traditionele partijlandschap dooreengeschud, maar na drie jaar aan de macht, met enkele omstreden hervormingen en een krachtmeting met de gele hesjes, heeft zijn populariteit een flinke knauw gekregen.

Macron zal op de nationale feestdag van 14 juli de natie toespreken. Hij knoopt zo opnieuw aan bij een traditie die hij zelf had afgeschaft. Enkele dagen na 14 juli zal Castex zijn nieuwe beleid uit de doeken doen.

Macron en Castex houden de hele zondag consultaties over de samenstelling van de nieuwe regering. Volgens de diensten van de president zal de nieuwe bestuursploeg een twintigtal ministers tellen. De entourage van Macron spreekt van een omvangrijke regeringsherschikking, met 'nieuwe gezichten' en 'personen met uiteenlopende achtergronden'. In afwachting wordt bij onze zuiderburen uiteraard druk gespeculeerd. De vroegere socialistische presidentskandidate Ségolène Royal verklaarde alvast dat ze is gecontacteerd, wat meteen werd ontkend door een bron nabij Macron. Ook de socialistische fractieleider Valérie Rabault claimt dat ze is gecontacteerd. 'Maar het antwoord is in ieder geval neen', beklemtoonde Rabault. Socialisten die toch toehappen, zetten zichzelf buiten de partij, onderstreepte ze. Ook aan de andere kant van het politieke landschap is er weinig animo om Macron de hand te reiken. Vicevoorzitter Gilles Platret van het rechtse Les Républicains lanceerde zondag nog een oproep aan partijgenoten om 'zich niet te verloochenen' en 'neen' te zeggen tegen elk voorstel. De relatief onbekende Castex, een man van de rechterzijde, is vrijdag aangesteld als opvolger van de vrijdag ontslagen Edouard Philippe. Macron besloot zijn regering te herschikken na de lokale verkiezingen van vorige week. Die liepen voor zijn partij met een sisser af. Met de nieuwe regering hoopt de president Macron op een nieuw elan voor de laatste helft van zijn mandaat. Edouard Philippe is intussen in zijn woonplaats Le Havre door de gemeenteraad opnieuw als burgemeester geïnstalleerd. Hij kreeg een grote meerderheid van stemmen in de raad. Macron en zijn beweging La République en Marche! hadden bij de presidentsverkiezingen van 2017 op spectaculaire wijze het traditionele partijlandschap dooreengeschud, maar na drie jaar aan de macht, met enkele omstreden hervormingen en een krachtmeting met de gele hesjes, heeft zijn populariteit een flinke knauw gekregen. Macron zal op de nationale feestdag van 14 juli de natie toespreken. Hij knoopt zo opnieuw aan bij een traditie die hij zelf had afgeschaft. Enkele dagen na 14 juli zal Castex zijn nieuwe beleid uit de doeken doen.