Von der Leyen had de Ierse regering verzocht zowel een 'geschikte man als een geschikte vrouw' te kandideren om Hogan op te volgen nadat die vorige maand zijn ontslag had ingediend wegens het overtreden van de coronamaatregelen in zijn thuisland. De andere kandidaat was Andrew McDowell. Hij bekleedde tot 1 september een hoge functie bij de Europese Investeringsbank (EIB). Beiden kwamen maandag bij Von der Leyen op sollicitatiegesprek.

Von der Leyen noemde beiden 'excellente, ervaren kandidaten' maar lichtte niet toe waarom ze de voorkeur aan McGuinness heeft gegeven. De Duitse politica is zelf de eerste vrouw die vorig jaar tot voorzitter van het dagelijks EU-bestuur werd benoemd en ijvert voor meer vrouwen in de commissie.

Mairead McGuinness is sinds 2004 lid van het Europees Parlement en sinds 2017 eerste vicevoorzitter. Ze is lid van de Ierse partij Fine Gael die is aangesloten bij de Europese Volkspartij van de christendemocraten.

Von der Leyen had de Ierse regering verzocht zowel een 'geschikte man als een geschikte vrouw' te kandideren om Hogan op te volgen nadat die vorige maand zijn ontslag had ingediend wegens het overtreden van de coronamaatregelen in zijn thuisland. De andere kandidaat was Andrew McDowell. Hij bekleedde tot 1 september een hoge functie bij de Europese Investeringsbank (EIB). Beiden kwamen maandag bij Von der Leyen op sollicitatiegesprek. Von der Leyen noemde beiden 'excellente, ervaren kandidaten' maar lichtte niet toe waarom ze de voorkeur aan McGuinness heeft gegeven. De Duitse politica is zelf de eerste vrouw die vorig jaar tot voorzitter van het dagelijks EU-bestuur werd benoemd en ijvert voor meer vrouwen in de commissie.Mairead McGuinness is sinds 2004 lid van het Europees Parlement en sinds 2017 eerste vicevoorzitter. Ze is lid van de Ierse partij Fine Gael die is aangesloten bij de Europese Volkspartij van de christendemocraten.