Bronnen bevestigen dat hierover vrijdag de officiële besluiten vallen. Zaterdag om 19.00 uur gaan ze in. De Nederlandse regering is tot de maatregelen gekomen na urenlang overleg op het Catshuis. Het hoge aantal positieve tests is een grote bron van zorg, maar het kabinet is wel zeer verdeeld over de manier waarop het aantal besmettingen omlaag moet worden gebracht.

Officieel zijn de besluiten dan ook nog niet genomen. De details worden tijdens ministersoverleggen op vrijdag nog vastgelegd, maar over de grote lijnen kwam het kabinet donderdagavond laat toch tot overeenstemming.

Sluitingsuur horeca

RTL Nieuws weet dat er een korte gedeeltelijke lockdown komt, die volgens bronnen van deNOSdrie weken zal duren. Tijdens die lockdown zouden horeca en winkels om 19 uur moeten sluiten.

Getest is niet genoeg

Na de drie weken hoopt de regering de maatregelen te kunnen inruilen voor een strenger toegangssysteem. Nagedacht wordt over een 2G-systeem, waarbij alleen maar mensen worden toegelaten die een coronabesmetting hebben doorgemaakt of een vaccin hebben gehad. Zo'n systeem stuit bij sommige partijen op veel weerstand, omdat veel ongevaccineerden zo niet meer de kans krijgen met een negatieve test alsnog binnen te komen.

Dagrecord

Het kabinet heeft het OMT ook gevraagd of een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling weer nodig is.

Donderdag bereikte het aantal besmettingen een nieuw dagrecord. Het RIVM meldde meer dan 16.000 besmettingen. Vrijdagavond is er weer een persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Bronnen bevestigen dat hierover vrijdag de officiële besluiten vallen. Zaterdag om 19.00 uur gaan ze in. De Nederlandse regering is tot de maatregelen gekomen na urenlang overleg op het Catshuis. Het hoge aantal positieve tests is een grote bron van zorg, maar het kabinet is wel zeer verdeeld over de manier waarop het aantal besmettingen omlaag moet worden gebracht. Officieel zijn de besluiten dan ook nog niet genomen. De details worden tijdens ministersoverleggen op vrijdag nog vastgelegd, maar over de grote lijnen kwam het kabinet donderdagavond laat toch tot overeenstemming.RTL Nieuws weet dat er een korte gedeeltelijke lockdown komt, die volgens bronnen van deNOSdrie weken zal duren. Tijdens die lockdown zouden horeca en winkels om 19 uur moeten sluiten. Na de drie weken hoopt de regering de maatregelen te kunnen inruilen voor een strenger toegangssysteem. Nagedacht wordt over een 2G-systeem, waarbij alleen maar mensen worden toegelaten die een coronabesmetting hebben doorgemaakt of een vaccin hebben gehad. Zo'n systeem stuit bij sommige partijen op veel weerstand, omdat veel ongevaccineerden zo niet meer de kans krijgen met een negatieve test alsnog binnen te komen. Het kabinet heeft het OMT ook gevraagd of een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling weer nodig is. Donderdag bereikte het aantal besmettingen een nieuw dagrecord. Het RIVM meldde meer dan 16.000 besmettingen. Vrijdagavond is er weer een persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.