N-VA niet opgezet met komst Vox naar Europese familie: ‘Ik ga me stevig verzetten’

Vox-voorzitter Santiago Abascal © belga
Kamiel Vermeylen

De Spaanse rechts-radicale partij Vox wil in het Europees parlement zetelen bij de fractie van N-VA. De Vlaams-nationalisten zijn daar allerminst mee opgezet. ‘De standpunten van Vox staan haaks op alles wat wij vertegenwoordigen.’

Donderdagavond kondigde het Spaanse rechts-radicale Vox op Twitter aan dat de partij bij de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) wil zetelen. Vox behaalde bij de Europese verkiezingen ruim zes procent van de stemmen, goed voor drie zitjes in het Europees halfrond.

Vox is erg omstreden, onder meer voor zijn radicale anti-Catalaanse standpunten. De partij heeft zich bijvoorbeeld burgerlijke partij gesteld in het proces tegen twaalf Catalaanse politici en activisten. Bovendien wil Vox de bevoegdheden die de Spaanse regio’s reeds hebben verworven opnieuw naar de Spaanse hoofdstad Madrid overhevelen. In een persbericht is Vox duidelijk over zijn ambities in het Europees Parlement. ‘We willen iedereen bestrijden die bestrijden onze grondwettelijke orde en de eenheid en soevereiniteit van Spanje (…) willen aanvallen of kleineren’, klinkt het.

N-VA is allerminst gediend met de eventuele komst van de Spaanse nationalisten. Europees parlementslid Mark Demesmaeker zei vorige week aan Knack dat de N-VA ‘fundamentele problemen’ zou hebben met de komst van Vox. Aan de zijde van voormalig Catalaans minister-president Carles Puigdemont ging Demesmaeker donderdagnamiddag nog manifesteren aan het Schumanplein in Brussel.

‘Vox-politici willen mensen vervolgen die democratisch zijn verkozen. Ze koesteren een diepe haat tegen alles wat Catalaans is’, zegt Demesmaeker donderdag aan Knack. N-VA heeft niet alleen problemen met de standpunten van Vox over regionale autonomie. ‘De partij is homofoob, vrouwonvriendelijk en wil de wetgeving rond huiselijk geweld versoepelen. Hun standpunten staan haaks op alles wat N-VA vertegenwoordigt’, aldus Demesmaeker.

Acclamatie

Het Europarlementslid wil zich niet zomaar neerleggen bij de komst van Vox, al is het maar de vraag of Demesmaeker zich wel kan verzetten. Normaal gesproken wordt een partij niet per stemming toegelaten, maar wel per acclamatie.

‘Ik ga me stevig verweren en misschien wel een stemming aanvragen. Al moet ik dat laatste nog overleggen met mijn partijgenoten’, zegt Demesmaeker.

N-VA weet voorlopig nog niet of het bij de Europese Conservatieven en Hervormers zal blijven. Volgende week donderdag houden de Vlaams-nationalisten een partijraad waarop de beslissing zal vallen. Een dag eerder weet N-VA al of Vox daadwerkelijk tot de ECR wordt toegelaten. Het is best mogelijk dat de ene beslissing de andere grondig beïnvloedt.

N-VA heeft ook al aangegeven dat het niet naar de extreemrechtse fractie van onder meer Vlaams Belang overstapt. Er blijven nog drie mogelijkheden over: ofwel vormt de partij een nieuwe politieke familie met andere regionalistische partijen, ofwel sluit ze zich aan bij de liberalen van Guy Verhofstadt, ofwel gaat ze naar de christendemocraten van Kris Peeters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content