Dat heeft ze aangekondigd na een ministerraad die bijna de hele dag duurde. Corbyn heeft meteen laten weten dat hij op de invitatie van May ingaat.

Ze zei het niet met zoveel woorden, maar onvermijdelijk zou een samenwerking met Labour tot een meer 'zachte' brexit leiden dan de brexit die May tot nu toe verdedigde. Zo sloot ze een Brits-Europese douane-unie steeds uit, terwijl dit net het fundament van Corbyns brexitvoorstel is. Een en ander kan gevolgen hebben voor de samenhang van haar regering en van haar partij.

22 mei

Normaal gezien had het VK al op 29 maart de EU moeten verlaten. Vorige maand kwam May met de Europese leiders overeen dat ze een uitstel van de brexit tot 22 mei kan krijgen, maar dan wel op voorwaarde dat het akkoord dat ze met de EU sloot, tegen ten laatste 29 maart goedgekeurd raakte. May geeft nu toe dat dat niet lukte en dat er dus verder uitstel nodig is.

May wil een nieuw uitstel wel 'zo kort mogelijk' houden, ze hoopt het hele proces tegen 22 mei achter de rug te hebben. Op die manier zouden de Britten de EU verlaten hebben wanneer een dag later, op 23 mei, de Europese verkiezingen van start gaan.

Parlement

Een eventuele overeenkomst met Corbyn wil May aan het parlement voorleggen vóór volgende week woensdag 10 april, de dag van de bijzondere Europese top over de brexit.

Als May en Corbyn het niet eens raken, wil ze het parlement verschillende opties voorleggen om de brexit alsnog te realiseren. Opvallend is dat May eraan toevoegde dat haar regering bereid is de beslissing van het parlement te volgen. Ze laat in die zin de parlementsleden dus het voortouw nemen.

Akkoord

May zei in haar verklaring omstreeks 19 uur in Downing Street 10 nog dat ze geen 'no deal'-brexit wil. Ze zei dat ze begrijpt dat sommige mensen zo hun buik vol hebben van uitstel en debatten dat ze zouden verkiezen om zonder akkoord uit de EU te stappen - en gelooft dat het VK daar op termijn goed zou uitkomen - maar stelde dat vertrekken met een akkoord de beste oplossing is.

Dat heeft ze aangekondigd na een ministerraad die bijna de hele dag duurde. Corbyn heeft meteen laten weten dat hij op de invitatie van May ingaat.Ze zei het niet met zoveel woorden, maar onvermijdelijk zou een samenwerking met Labour tot een meer 'zachte' brexit leiden dan de brexit die May tot nu toe verdedigde. Zo sloot ze een Brits-Europese douane-unie steeds uit, terwijl dit net het fundament van Corbyns brexitvoorstel is. Een en ander kan gevolgen hebben voor de samenhang van haar regering en van haar partij.Normaal gezien had het VK al op 29 maart de EU moeten verlaten. Vorige maand kwam May met de Europese leiders overeen dat ze een uitstel van de brexit tot 22 mei kan krijgen, maar dan wel op voorwaarde dat het akkoord dat ze met de EU sloot, tegen ten laatste 29 maart goedgekeurd raakte. May geeft nu toe dat dat niet lukte en dat er dus verder uitstel nodig is.May wil een nieuw uitstel wel 'zo kort mogelijk' houden, ze hoopt het hele proces tegen 22 mei achter de rug te hebben. Op die manier zouden de Britten de EU verlaten hebben wanneer een dag later, op 23 mei, de Europese verkiezingen van start gaan.Een eventuele overeenkomst met Corbyn wil May aan het parlement voorleggen vóór volgende week woensdag 10 april, de dag van de bijzondere Europese top over de brexit.Als May en Corbyn het niet eens raken, wil ze het parlement verschillende opties voorleggen om de brexit alsnog te realiseren. Opvallend is dat May eraan toevoegde dat haar regering bereid is de beslissing van het parlement te volgen. Ze laat in die zin de parlementsleden dus het voortouw nemen.May zei in haar verklaring omstreeks 19 uur in Downing Street 10 nog dat ze geen 'no deal'-brexit wil. Ze zei dat ze begrijpt dat sommige mensen zo hun buik vol hebben van uitstel en debatten dat ze zouden verkiezen om zonder akkoord uit de EU te stappen - en gelooft dat het VK daar op termijn goed zou uitkomen - maar stelde dat vertrekken met een akkoord de beste oplossing is.