May’s kansen op een brexitakkoord slinken zienderogen

Theresa May © Belga Image

De toegevingen die de Britse premier Theresa May gisteren/dinsdag aanbood aan het parlement in ruil voor steun voor haar brexitwet, lijken op een koude steen te vallen. Minstens 20 parlementsleden van haar eigen Conservatieve partij die het brexitakkoord van de premier eerder wel steunden, willen dat nu niet meer doen. Ook binnen haar regering en bij de oppositie krijgt May het zwaar te verduren.

De veelgeplaagde Britse premier Theresa May maakte gisteren/dinsdag nog maar eens een bocht in de brexitsaga. Omdat haar deal met de Europese Unie maar niet door het parlement geraakt, en de tijd dringt, gooit ze het nu over een andere boeg: in ruil voor steun voor de ‘Withdrawal Agreement Bill’, de wet die nodig is om het echtscheidingsakkoord uiteindelijk in Britse wetgeving om te kunnen zetten, is ze bereid een tiental toegevingen te doen.

De meest opvallende is de belofte een stemming over een tweede brexitreferendum toe te staan. Zelf vindt ze dat geen goed idee, maar ze heeft ‘de oprechte gevoelens’ in het parlement gehoord en gaat dus toch overstag, zei ze. May hoopt zo meer parlementsleden uit haar eigen partij en bij Labour over de brug te krijgen. Maar het aanbod lijkt op een koude steen te vallen.

Volgens de Britse krant The Guardian hebben al minstens twintig van May’s partijgenoten gezegd dat ze de brexitwet niet willen steunen, terwijl ze eerder wél voor het brexitakkoord stemden in het parlement. ‘Ze verraadt het resultaat van het referendum van 2016 en alles wat ze gezegd heeft sinds ze eerste minister is’, zegt een van hen, Robert Halfon. De Noord-Ierse unionisten van DUP, die de regering van May gedoogsteun leveren, noemden het voorstel dan weer ‘een totale wirwar’. Ook de oppositie wordt niet warm van May’s toegevingen.

Voor Labour en de Liberal Democrats gaan de voorstellen niet ver genoeg. De belofte van een stemming over een tweede referendum zonder wettelijke garantie daarop, is niet voldoende, zegt Labour-parlementslid Peter Kyle. De Schotse SNP wil de tekst ook niet steunen, net omdat de Schotten geen brexit willen, zegt partijleidster Nicola Sturgeon. ‘Theresa May zei dat parlementsleden die tegen de wet stemmmen, ervoor kiezen de brexit te stoppen. Dat is dus exact wat de SNP zal doen.’

Eerder lekte al uit dat May’s eigen regering volledig verdeeld is over de nieuwe demarche van de premier. Naar verluidt was May dinsdag bereid nog veel grotere toegevingen te doen, maar moest ze daarvan terugkeren toen verschillende ministers tegenstribbelden. Een van hen zou gedreigd hebben met ontslag. De premier blijft in elk geval vastberaden om de Withdrawal Agreement Bill begin juni voor te leggen aan het parlement.

Ze schreef Labour-leider Jeremy Corbyn woensdag een brief waarin ze hem oproept de tekst te steunen. ‘Ik heb aangetoond dat ik bereid ben tot compromis om de brexit waar te maken voor het Britse volk. Ik vraag u om ook water bij de wijn te doen, zodat we kunnen afleveren wat onze beide partijen beloofd hebben en het vertrouwen in de politiek kunnen herstellen.’ Corbyn verklaarde dinsdagavond echter al aan de BBC dat hij niet van plan is May rugdekking te geven. ‘We zullen geen herverpakte versie van dezelfde oude deal steunen.’

Donderdag organiseren de Britten Europese verkiezingen. In de laatste peiling van YouGov en The Times is de Brexit Party van populist Nigel Farage de grote winnaar met 37 procent van de stemmen, gevolgd door de pro-Europese Liberal Democrats, met 19 procent. Labour en vooral de Conservatieven stevenen af op een gigantische nederlaag, met respectievelijk amper 13 en 7 procent van de stemmen. De Tories zouden daarmee slechts de vijfde partij in het Verenigd Koninkrijk zijn.

Partner Content