Vanavond, donderdag om klokslag 19 uur, gaan de lichtjes aan op de kerstboom aan het Londense Trafalgar Square. Die lichtjes werden, zoals de boom, geschonken door Noorwegen, volgens een traditie die sinds 1947 wordt gevolgd. Uit dankbaarheid voor de Britse bijdrage aan de bevrijding van Noorwegen schenkt dat land de kerstboom en zijn versiering. Onder de boom worden tot kerstdag liederen gezongen.

De boom wordt tien jaar op voorhand uitgekozen en in november omgezaagd door hoge vertegenwoordigers van de twee landen. Hij wordt tijdens het transport zo min mogelijk met zeelucht in contact gebracht, kwestie van hem zo intact mogelijk te bewaren. De burgemeester van Oslo reist naar Londen voor de lichtjesceremonie.

Dat is allemaal traditie, peis en vree, maar dit jaar wordt de vrede af en toe verstoord door besmuikt gegniffel.

De boom is niet fors genoeg uitgevallen en geeft een miezerige indruk.

De meewarige tweets vliegen hem om de oren. De Britse pers citeert er volop. Zoals deze uit The Daily Telegraph, uit de pen gevloeid van een parlementair adviseur: 'De kerstboom in Trafalgar Square is de meest lusteloze boom mogelijk. Weet niet wat we gedaan hebben om de Noren tegen de haren te strijken, maar ze hebben hun beste en meer bossige bomen voor om het even wie anders bewaard.'

Een andere oppert: 'Als het nog iets minder was, zou ik het een twijg noemen.'

Of gewoon: 'RIP'.

The Sun geeft deze tweets weer: 'Je ziet er wat magertjes uit. Ben je aan het diëten?'

Of: 'Als een Noorse Brit ben ik echt gegeneerd.'

Iemand zag in de magere boom een voorteken in van Europese relaties na de brexit.

De boom, zegt een woordvoerder van het Londons organisatiecomité, is wel degelijk fors. Hij is zelfs forser dan anders, 24 meter hoog, hoger dan anders, en 90 jaar oud. Het is normaal, aldus een mededeling, dat een 90 jaar oude boom er anders uitziet dan een kleine boom in de huiskamer. Bovendien moet men dergelijke bomen dicht bij de weg zoeken - andere, misschien groenere exemplaren kan men niet zo gemakkelijk transporteren.

De boom, die zijn eigen twitteraccount heeft, reageert ook: 'Hmph! Ik dacht dat ik de trollen achtergelaten had in Noorwegen!'

De boom werd geoogst in de buurt van het meer Trollvann.

Vanavond, donderdag om klokslag 19 uur, gaan de lichtjes aan op de kerstboom aan het Londense Trafalgar Square. Die lichtjes werden, zoals de boom, geschonken door Noorwegen, volgens een traditie die sinds 1947 wordt gevolgd. Uit dankbaarheid voor de Britse bijdrage aan de bevrijding van Noorwegen schenkt dat land de kerstboom en zijn versiering. Onder de boom worden tot kerstdag liederen gezongen. De boom wordt tien jaar op voorhand uitgekozen en in november omgezaagd door hoge vertegenwoordigers van de twee landen. Hij wordt tijdens het transport zo min mogelijk met zeelucht in contact gebracht, kwestie van hem zo intact mogelijk te bewaren. De burgemeester van Oslo reist naar Londen voor de lichtjesceremonie. Dat is allemaal traditie, peis en vree, maar dit jaar wordt de vrede af en toe verstoord door besmuikt gegniffel. De boom is niet fors genoeg uitgevallen en geeft een miezerige indruk. De meewarige tweets vliegen hem om de oren. De Britse pers citeert er volop. Zoals deze uit The Daily Telegraph, uit de pen gevloeid van een parlementair adviseur: 'De kerstboom in Trafalgar Square is de meest lusteloze boom mogelijk. Weet niet wat we gedaan hebben om de Noren tegen de haren te strijken, maar ze hebben hun beste en meer bossige bomen voor om het even wie anders bewaard.'Een andere oppert: 'Als het nog iets minder was, zou ik het een twijg noemen.'Of gewoon: 'RIP'.The Sun geeft deze tweets weer: 'Je ziet er wat magertjes uit. Ben je aan het diëten?'Of: 'Als een Noorse Brit ben ik echt gegeneerd.'Iemand zag in de magere boom een voorteken in van Europese relaties na de brexit.De boom, zegt een woordvoerder van het Londons organisatiecomité, is wel degelijk fors. Hij is zelfs forser dan anders, 24 meter hoog, hoger dan anders, en 90 jaar oud. Het is normaal, aldus een mededeling, dat een 90 jaar oude boom er anders uitziet dan een kleine boom in de huiskamer. Bovendien moet men dergelijke bomen dicht bij de weg zoeken - andere, misschien groenere exemplaren kan men niet zo gemakkelijk transporteren. De boom, die zijn eigen twitteraccount heeft, reageert ook: 'Hmph! Ik dacht dat ik de trollen achtergelaten had in Noorwegen!'De boom werd geoogst in de buurt van het meer Trollvann.