De Franse president Emmanuel Macron blijft achter de Ierse backstop staan. Dat liet hij donderdagmiddag blijken tijdens zijn eerste ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson. De Franse president schaarde zich achter de boodschap die de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdagavond al overmaakte: het is aan het Verenigd Koninkrijk om een alternatieve oplossing te vinden voor het Ierse grensprobleem.

De Britse premier Boris Johnson werkt een tournee langs Berlijn en Parijs af. Hoofdpunt op de agenda was telkens de brexit: Johnson wil het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie loodsen, maar aanvaardt het brexitakkoord van zijn voorganger Theresa May niet.

Vooral de backstop - een noodoplossing om nieuwe grenscontroles op het Ierse eiland te vermijden door de Britten in een douane-unie met de EU te houden - kan voor Johnsons regering niet door de beugel. Hij wil Macron en Merkel warm maken voor alternatieve oplossingen, al specifieerde hij nog niet wat die precies zijn.

Binnen de 30 dagen

Merkel maakte Johnson woensdagavond duidelijk dat het bal in zijn kamp ligt. De Franse president Emmanuel Macron sloot zich daar donderdag bij aan. 'De EU heeft een akkoord onderhandeld met het Verenigd Koninkrijk en het is niet aan één lidstaat om dat te heronderhandelen. De elementen in het akkoord, inclusief de backstop, zijn niet louter technische beperkingen of wetgevend gekibbel, maar onmisbare garanties op het bewaren van de stabiliteit in Ierland en van de integriteit van de interne markt, die het fundament is van het Europese project.'

Als er al een alternatief wordt gevonden voor de backstop, moeten die twee doelstellingen centraal staan, benadrukte de Franse president. Niemand zal wachten tot 31 oktober om de juiste oplossing te kennen.' Daarvoor is dan wel 'goede wil aan beide kanten' nodig, aldus Macron, al zal de oplossing er sowieso 'niet compleet anders uit zien dan wat in het huidige akkoord staat'.

'Waar een wil is, is een weg'

Johnson van zijn kant benadrukte opnieuw dat er heel wat alternatieven mogelijk zijn. 'Waar een wil is, is een weg'. De Britse premier voelt zich 'sterk aangemoedigd' na zijn gesprekken in Berlijn woensdagavond, zei hij nog. 'Ik wil het absoluut duidelijk maken dat ik uiteraard een deal wil. Ik denk dat we een deal kunnen krijgen, en een goede ook. Ik weet dat we met energie en creativiteit een weg vooruit kunnen vinden voor onze bedrijven en bevolking.'

Macron en Johnson zitten donderdagmiddag nog samen voor een werklunch. Komend weekend zien Merkel, Macron en Johnson elkaar opnieuw op de G7-top in het Franse Biarritz. Ook Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk zal daar aanwezig zijn.

De Franse president Emmanuel Macron blijft achter de Ierse backstop staan. Dat liet hij donderdagmiddag blijken tijdens zijn eerste ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson. De Franse president schaarde zich achter de boodschap die de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdagavond al overmaakte: het is aan het Verenigd Koninkrijk om een alternatieve oplossing te vinden voor het Ierse grensprobleem. De Britse premier Boris Johnson werkt een tournee langs Berlijn en Parijs af. Hoofdpunt op de agenda was telkens de brexit: Johnson wil het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie loodsen, maar aanvaardt het brexitakkoord van zijn voorganger Theresa May niet. Vooral de backstop - een noodoplossing om nieuwe grenscontroles op het Ierse eiland te vermijden door de Britten in een douane-unie met de EU te houden - kan voor Johnsons regering niet door de beugel. Hij wil Macron en Merkel warm maken voor alternatieve oplossingen, al specifieerde hij nog niet wat die precies zijn. Binnen de 30 dagenMerkel maakte Johnson woensdagavond duidelijk dat het bal in zijn kamp ligt. De Franse president Emmanuel Macron sloot zich daar donderdag bij aan. 'De EU heeft een akkoord onderhandeld met het Verenigd Koninkrijk en het is niet aan één lidstaat om dat te heronderhandelen. De elementen in het akkoord, inclusief de backstop, zijn niet louter technische beperkingen of wetgevend gekibbel, maar onmisbare garanties op het bewaren van de stabiliteit in Ierland en van de integriteit van de interne markt, die het fundament is van het Europese project.' Als er al een alternatief wordt gevonden voor de backstop, moeten die twee doelstellingen centraal staan, benadrukte de Franse president. Niemand zal wachten tot 31 oktober om de juiste oplossing te kennen.' Daarvoor is dan wel 'goede wil aan beide kanten' nodig, aldus Macron, al zal de oplossing er sowieso 'niet compleet anders uit zien dan wat in het huidige akkoord staat'. 'Waar een wil is, is een weg'Johnson van zijn kant benadrukte opnieuw dat er heel wat alternatieven mogelijk zijn. 'Waar een wil is, is een weg'. De Britse premier voelt zich 'sterk aangemoedigd' na zijn gesprekken in Berlijn woensdagavond, zei hij nog. 'Ik wil het absoluut duidelijk maken dat ik uiteraard een deal wil. Ik denk dat we een deal kunnen krijgen, en een goede ook. Ik weet dat we met energie en creativiteit een weg vooruit kunnen vinden voor onze bedrijven en bevolking.' Macron en Johnson zitten donderdagmiddag nog samen voor een werklunch. Komend weekend zien Merkel, Macron en Johnson elkaar opnieuw op de G7-top in het Franse Biarritz. Ook Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk zal daar aanwezig zijn.