De Britten maken zich stilaan op voor een brexit zonder akkoord op 31 oktober. De nieuwe premier Boris Johnson heeft al verschillende keren aangekondigd dat hij zijn land tegen die datum hoe dan ook uit de Europese Unie wil. Een echtscheidingsakkoord met Brussel geniet zijn voorkeur, zegt hij, maar de huidige tekst die zijn voorganger Theresa May heeft onderhandeld, aanvaardt hij niet.

De EU is dan weer niet bereid te heronderhandelen. Het Britse ministerie van Financiën maakt nu 2,1 miljard pond extra vrij in het kader van de noodplanning. Daarmee moeten onder meer 500 extra grenswachten aangeworven worden, bovenop de 500 grensofficieren die eerder dit jaar al beloofd waren.

De extra krachten moeten de identiteitscontroles vlotter laten verlopen, de douaniers opleiden en de verwachte drukte in havens in goede banen leiden. Daarnaast gaat er meer dan 400 miljoen pond naar de aanleg van stocks aan levensreddende geneesmiddelen. De Britse regering plant ook een grote sensibiliseringscampagne rond de gevolgen van de brexit voor de gewone Brit.

Oppositiepartij Labour spreekt van een 'verschrikkelijke verspilling van publieke middelen', allemaal omdat 'Johnson per se een compleet vermijdbare no deal-brexit wil'. 'Deze regering zou een brexit zonder akkoord kunnen uitsluiten en al deze miljarden uitgeven aan scholen, ziekenhuizen en mensen.' Boris Johnson is intussen terug in Londen, nadat hij de voorbije drie dagen op tournee doorheen Wales, Schotland en Noord-Ierland was.

Donderdag komt het zogenaamde XS-comité, een overlegorgaan met zes topministers over de brexit, een eerste keer samen.

De Britten maken zich stilaan op voor een brexit zonder akkoord op 31 oktober. De nieuwe premier Boris Johnson heeft al verschillende keren aangekondigd dat hij zijn land tegen die datum hoe dan ook uit de Europese Unie wil. Een echtscheidingsakkoord met Brussel geniet zijn voorkeur, zegt hij, maar de huidige tekst die zijn voorganger Theresa May heeft onderhandeld, aanvaardt hij niet. De EU is dan weer niet bereid te heronderhandelen. Het Britse ministerie van Financiën maakt nu 2,1 miljard pond extra vrij in het kader van de noodplanning. Daarmee moeten onder meer 500 extra grenswachten aangeworven worden, bovenop de 500 grensofficieren die eerder dit jaar al beloofd waren. De extra krachten moeten de identiteitscontroles vlotter laten verlopen, de douaniers opleiden en de verwachte drukte in havens in goede banen leiden. Daarnaast gaat er meer dan 400 miljoen pond naar de aanleg van stocks aan levensreddende geneesmiddelen. De Britse regering plant ook een grote sensibiliseringscampagne rond de gevolgen van de brexit voor de gewone Brit. Oppositiepartij Labour spreekt van een 'verschrikkelijke verspilling van publieke middelen', allemaal omdat 'Johnson per se een compleet vermijdbare no deal-brexit wil'. 'Deze regering zou een brexit zonder akkoord kunnen uitsluiten en al deze miljarden uitgeven aan scholen, ziekenhuizen en mensen.' Boris Johnson is intussen terug in Londen, nadat hij de voorbije drie dagen op tournee doorheen Wales, Schotland en Noord-Ierland was. Donderdag komt het zogenaamde XS-comité, een overlegorgaan met zes topministers over de brexit, een eerste keer samen.