'Het belangrijkste vandaag is om ons land en ons volk te verdedigen en botsingen te vermijden', aldus Loekasjenko volgens staatsagentschap Belta. 'We mogen dit probleem geen vurige confrontatie laten worden.'

Duizenden migranten zouden vastzitten in een niemandsland tussen Wit-Russische ordetroepen en de Poolse grens. Volgens de Poolse autoriteiten neemt het aantal migranten langs Wit-Russische kant nabij de stad Kuznica gestaag toe. Volgens de politie bevinden zich daar nu zowat 3.500 mensen. Ze zijn er een tentenkamp aan het opzetten. Het is echter moeilijk om informatie te controleren, want zowel de Wit-Russische als de Poolse overheid houden journalisten en hulpverleners op afstand.

Gesprek met Merkel

De EU beschuldigt het Wit-Russische regime ervan mensen met leugens naar de Poolse grens te lokken. Loekasjenko ontkent dat mensen vanuit Afghanistan en het Midden-Oosten in Wit-Rusland worden binnengelaten en op een georganiseerde manier naar de EU-buitengrens gebracht.

Maandag nam ontslagnemend Duits bondskanselier Angela Merkel al contact op met Loekasjenko om het probleem te bespreken. De Franse president Emmanuel Macron had dan weer een lang telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin, die Loekasjenko politiek steunt.

Minsk beschuldigt Warschau van escalatie aan de grens

Na de confrontatie tussen migranten en de Poolse veiligheidstroepen aan de Wit-Russische grens, heeft de woordvoerder van de Wit-Russische diplomatie Polen ervan beschuldigd de crisis te verergeren. "Het doel van Poolse zijde is heel duidelijk: de situatie verergeren en elke vooruitgang richting een regeling in de kiem smoren", zei Anatoli Glaz, volgens een verklaring van zijn ministerie.

Dinsdag zijn de spanningen aan de Wit-Russische grens, in het Poolse dorp Kuznica, geëscaleerd. De Poolse veiligheidstroepen hebben waterkanonnen en traangas ingezet tegen stenengooiende migranten. Het Poolse defensieministerie meent dat Wit-Rusland de migranten knalgranaten gegeven heeft.

Moskou heeft het gebruik van waterkanonnen en traangas tegen migranten aan de grens veroordeeld. "Het gedrag van Poolse zijde is absoluut onaanvaardbaar", zei de Russische minster van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov eerder. "Ze overtreden alle juridische normen."

Wit-Russische president Loekasjenko wil nachtkamp voor migranten laten bouwen

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft de opdracht gegeven tot de bouw van een nachtkamp voor de migranten die vastzitten aan de grens met Polen. In de regio Grodno zal een logistiek centrum worden omgebouwd, opdat vrouwen en kinderen er kunnen overnachten. Dat meldt het Wit-Russische staatspersagentschap Belta dinsdagavond.

Na de confrontatie tussen migranten en de Poolse veiligheidstroepen is de situatie aan de grensovergang in het Poolse dorp Kuznica gekalmeerd. De Poolse veiligheidstroepen hadden waterkanonnen en traangas ingezet tegen stenengooiende migranten. Het Poolse defensieministerie meende dat Wit-Rusland de migranten knalgranaten gegeven had.

'Het belangrijkste vandaag is om ons land en ons volk te verdedigen en botsingen te vermijden', aldus Loekasjenko volgens staatsagentschap Belta. 'We mogen dit probleem geen vurige confrontatie laten worden.' Duizenden migranten zouden vastzitten in een niemandsland tussen Wit-Russische ordetroepen en de Poolse grens. Volgens de Poolse autoriteiten neemt het aantal migranten langs Wit-Russische kant nabij de stad Kuznica gestaag toe. Volgens de politie bevinden zich daar nu zowat 3.500 mensen. Ze zijn er een tentenkamp aan het opzetten. Het is echter moeilijk om informatie te controleren, want zowel de Wit-Russische als de Poolse overheid houden journalisten en hulpverleners op afstand. De EU beschuldigt het Wit-Russische regime ervan mensen met leugens naar de Poolse grens te lokken. Loekasjenko ontkent dat mensen vanuit Afghanistan en het Midden-Oosten in Wit-Rusland worden binnengelaten en op een georganiseerde manier naar de EU-buitengrens gebracht. Maandag nam ontslagnemend Duits bondskanselier Angela Merkel al contact op met Loekasjenko om het probleem te bespreken. De Franse president Emmanuel Macron had dan weer een lang telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin, die Loekasjenko politiek steunt. Na de confrontatie tussen migranten en de Poolse veiligheidstroepen aan de Wit-Russische grens, heeft de woordvoerder van de Wit-Russische diplomatie Polen ervan beschuldigd de crisis te verergeren. "Het doel van Poolse zijde is heel duidelijk: de situatie verergeren en elke vooruitgang richting een regeling in de kiem smoren", zei Anatoli Glaz, volgens een verklaring van zijn ministerie.Dinsdag zijn de spanningen aan de Wit-Russische grens, in het Poolse dorp Kuznica, geëscaleerd. De Poolse veiligheidstroepen hebben waterkanonnen en traangas ingezet tegen stenengooiende migranten. Het Poolse defensieministerie meent dat Wit-Rusland de migranten knalgranaten gegeven heeft. Moskou heeft het gebruik van waterkanonnen en traangas tegen migranten aan de grens veroordeeld. "Het gedrag van Poolse zijde is absoluut onaanvaardbaar", zei de Russische minster van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov eerder. "Ze overtreden alle juridische normen." De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft de opdracht gegeven tot de bouw van een nachtkamp voor de migranten die vastzitten aan de grens met Polen. In de regio Grodno zal een logistiek centrum worden omgebouwd, opdat vrouwen en kinderen er kunnen overnachten. Dat meldt het Wit-Russische staatspersagentschap Belta dinsdagavond.Na de confrontatie tussen migranten en de Poolse veiligheidstroepen is de situatie aan de grensovergang in het Poolse dorp Kuznica gekalmeerd. De Poolse veiligheidstroepen hadden waterkanonnen en traangas ingezet tegen stenengooiende migranten. Het Poolse defensieministerie meende dat Wit-Rusland de migranten knalgranaten gegeven had.