Klimaatverandering eerste keer op agenda Europese Defensieministers

Hoge Vertegenwoordiger van het Buitenlands Beleid Federica Mogherini © Reuters

De Europese ministers van Defensie hebben donderdag voor het eerst de gevolgen van de klimaatverandering voor Defensie en de veiligheid aangesneden. ‘We erkennen dat de klimaatverandering een bedreiging voor de veiligheid inhoudt. We hebben voor het eerst over dat verband gepraat met de ministers van Defensie’, verklaarde Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, donderdag na een informele ontmoeting van de ministers in Helsinki.

Militairen ondervinden de gevolgen van de klimaatverandering tijdens wereldwijde operaties. Ze moeten bijvoorbeeld installaties beveiligen die bedreigd worden door overstromingen of droogte en moeten vaker tussenkomen om burgers te helpen die getroffen zijn door stormen. Een andere uitdaging bestaat erin de ecologische voetafdruk en de energie-afhankelijkheid terug te dringen. De Europese Unie rekent op samenwerking met de Verenigde Naties en de Navo, die al een zekere expertise in huis hebben.

Gastheer Finland heeft van de strijd tegen de klimaatverandering een topprioriteit gemaakt tijdens zijn roterende EU-voorzitterschap. Zo zal het thema binnenkort ook op de agenda prijken van de ministers van Financiën. Het verband tussen de klimaatverandering en Defensie wordt al jaren onder de loep genomen door grootmachten zoals de Verenigde Staten, wiens president Donald Trump de klimaatsceptische tweets en uitspraken aan mekaar rijgt en zijn land zelfs uit het Klimaatakkoord van Parijs terugtrok.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content