Militairen ondervinden de gevolgen van de klimaatverandering tijdens wereldwijde operaties. Ze moeten bijvoorbeeld installaties beveiligen die bedreigd worden door overstromingen of droogte en moeten vaker tussenkomen om burgers te helpen die getroffen zijn door stormen. Een andere uitdaging bestaat erin de ecologische voetafdruk en de energie-afhankelijkheid terug te dringen. De Europese Unie rekent op samenwerking met de Verenigde Naties en de Navo, die al een zekere expertise in huis hebben.

Gastheer Finland heeft van de strijd tegen de klimaatverandering een topprioriteit gemaakt tijdens zijn roterende EU-voorzitterschap. Zo zal het thema binnenkort ook op de agenda prijken van de ministers van Financiën. Het verband tussen de klimaatverandering en Defensie wordt al jaren onder de loep genomen door grootmachten zoals de Verenigde Staten, wiens president Donald Trump de klimaatsceptische tweets en uitspraken aan mekaar rijgt en zijn land zelfs uit het Klimaatakkoord van Parijs terugtrok.

Militairen ondervinden de gevolgen van de klimaatverandering tijdens wereldwijde operaties. Ze moeten bijvoorbeeld installaties beveiligen die bedreigd worden door overstromingen of droogte en moeten vaker tussenkomen om burgers te helpen die getroffen zijn door stormen. Een andere uitdaging bestaat erin de ecologische voetafdruk en de energie-afhankelijkheid terug te dringen. De Europese Unie rekent op samenwerking met de Verenigde Naties en de Navo, die al een zekere expertise in huis hebben. Gastheer Finland heeft van de strijd tegen de klimaatverandering een topprioriteit gemaakt tijdens zijn roterende EU-voorzitterschap. Zo zal het thema binnenkort ook op de agenda prijken van de ministers van Financiën. Het verband tussen de klimaatverandering en Defensie wordt al jaren onder de loep genomen door grootmachten zoals de Verenigde Staten, wiens president Donald Trump de klimaatsceptische tweets en uitspraken aan mekaar rijgt en zijn land zelfs uit het Klimaatakkoord van Parijs terugtrok.