Italiaanse politieke crisis meteen voelbaar op de beurs

Matteo Salvini op 7 augustus 2019. © Reuters

De crisis in de Italiaanse regering is meteen voelbaar op de financiële markten. De Italiaanse tienjaarsrente schoot vrijdagochtend 21 basispunten hoger tot meer dan 1,75 procent.

Lenen dreigt dus een pak duurder te worden voor de Italiaanse regering, die ook nog eens met een recordschuld zit opgezadeld. De Italiaanse langetermijnrente staat vrijdag op het hoogste peil in meer dan een maand.

De zogenaamde ‘spread’, of het renteverschil met referentieland Duitsland, steeg tot 233 basispunten of meer dan 2 procentpunt.

En ook op de beurs van Milaan is de crisis zichtbaar. De beursindex zakte 1,7 procent. Vooral de bankaandelen kregen klappen, met een verlies van ruim 5 procent voor UniCredit en Banco BPM.

Ratingbureau Fitch komt later op de dag met een review voor Italië. De Italiaanse rentestijging valt op, want elders in de eurozone is de trend nog altijd dalend. De Belgische tienjaarsrente is al enkele weken negatief. De Italiaanse regeringspartij Lega, onder leiding van Matteo Salvini, heeft donderdagavond aangestuurd op vervroegde verkiezingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content