'Schoolstaking week 110', twitterde de 17-jarige tiener. 'Vandaag is onze wereldwijde dag van klimaatactie, en we staken op meer dan 3.100 plaatsen! In Zweden zijn bijeenkomsten van meer dan 50 mensen niet toegestaan vanwege COVID-19, dus we passen ons aan', klonk het voorts.

Thunberg droeg haar bekende protestbord met zich mee, met daarop de leuze 'Skolstrejk för klimatet' (Schoolstaking voor het klimaat), samen met een ander bord waarmee ze opriep om afstand te houden en - in Zweden - met niet meer dan 50 deelnemers samen te komen. De Zweedse droeg ook een mondmasker met het logo van de klimaatbeweging.

Vrijdag trekken klimaatactivisten van over de hele wereld opnieuw de straat op om meer inspanningen te eisen in de strijd tegen de klimaatverandering. Ook in ons land is er actie gepland.

Online

De 17-jarige Thunberg begon in augustus 2018 schoolstakingen op vrijdag te houden uit protest tegen de klimaatverandering. Ze bracht daarmee een wereldwijde beweging op gang.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie waren de protesten van Fridays for Future voornamelijk een online gebeuren.

Greta Thunberg, Belga Image
Greta Thunberg © Belga Image

Het Klimaatalarm

In samenwerking met Dirk Draulans en Jean-Pascal van Ypersele lanceert Knack het Klimaatalarm. In een manifest schetsen zij de huidige situatie van ons klimaat en de mogelijke gevolgen voor de aarde en de mens. Met het Klimaatalarm verschuift Knack de debatten weer naar het klimaat. Ontdek meer.

'Schoolstaking week 110', twitterde de 17-jarige tiener. 'Vandaag is onze wereldwijde dag van klimaatactie, en we staken op meer dan 3.100 plaatsen! In Zweden zijn bijeenkomsten van meer dan 50 mensen niet toegestaan vanwege COVID-19, dus we passen ons aan', klonk het voorts. Thunberg droeg haar bekende protestbord met zich mee, met daarop de leuze 'Skolstrejk för klimatet' (Schoolstaking voor het klimaat), samen met een ander bord waarmee ze opriep om afstand te houden en - in Zweden - met niet meer dan 50 deelnemers samen te komen. De Zweedse droeg ook een mondmasker met het logo van de klimaatbeweging.Vrijdag trekken klimaatactivisten van over de hele wereld opnieuw de straat op om meer inspanningen te eisen in de strijd tegen de klimaatverandering. Ook in ons land is er actie gepland.De 17-jarige Thunberg begon in augustus 2018 schoolstakingen op vrijdag te houden uit protest tegen de klimaatverandering. Ze bracht daarmee een wereldwijde beweging op gang. Sinds de uitbraak van de coronapandemie waren de protesten van Fridays for Future voornamelijk een online gebeuren.