Volgens parlementaire bronnen haalde de gewezen topman van de Franse betaalverwerker Atos het dankzij de stemmen van de centrumrechtse politieke familie (EVP), de liberalen (Renew), de sociaaldemocratische fractie (S&D) en de conservatieven (ECR).

Radicaal links, ecologisten en extreemrechts vroegen bijkomende schriftelijke verduidelijkingen, maar zij vertegenwoordigen een minderheid.

Tijdens zijn hoorzitting donderdag zei Breton dat hij zich afzijdig zou houden bij beslissingen van de Europese Commissie waarbij vroegere bedrijven van hem betrokken zijn. 'Het algemene Europese belang wordt mijn kompas', zei Breton.

De vroegere Franse minister van Economie en Financiën was recent topman bij Atos. Van 2002 tot 2005 leidde hij telecomreus France Telecom. Breton zei ook dat hij voor de hoorzitting al zijn aandelen verkocht heeft en al zijn functies in ondernemingen opgaf. Hij zei dat een voorkeursbehandeling van bepaalde bedrijven uitgesloten was.

Breton is de tweede kandidaat van de Franse president Emmanuel Macron. De eerste kandidaat, de gewezen minister van Defensie Sylvie Goulard, overtuigde het Europees Parlement niet.

Ook Roemeense kandidaat-eurocommissaris krijgt groen licht

Het Europees Parlement heeft donderdag ook de kandidatuur van de Roemeense Adina Valean goedgekeurd om de nieuwe eurocommissaris voor Transport te worden.

Valean zei donderdag tijdens haar hoorzitting in het Europarlement dat ze het idee om het aantal vluchten in de Europese Unie te beperken niet steunt. Wel wil ze een betere organisatie van het luchtverkeer en meer brandstofefficiëntie om de uitstoot van CO2 te verminderen. Een taks op kerosine, de brandstof voor vliegtuigen, is 'een van de mogelijkheden' die de Roemeense conservatieve wil overwegen. Valean zei aan de europarlementsleden ook dat ze het Europese emissiehandelssysteem wil uitbreiden naar de maritieme sector, die momenteel 'een vrijkaart' heeft.

De gewezen voorzitster van de milieucommissie in het Europees Parlement benadrukte ook het belang van het uitbreiden van het spoornet, vooral voor vrachtvervoer.

Nog één kandidaat

Er heerst nu alleen nog onzekerheid over één kandidaat, de Hongaar Oliver Varhelyi, voor Commissievoorzitster Ursula von der Leyen haar volledige team voor goedkeuring kan voorleggen aan de Europese Raad. Het parlement stelt bijkomende vragen aan Varhelyi. Von der Leyen houdt vast aan 1 december als startdatum voor de nieuwe Europese Commissie, ondanks de beslissing van Groot-Brittannië om geen kandidaat-commissaris naar voren te schuiven. De Europese Commissie werkt aan een oplossing om die datum te halen, klinkt het donderdag.

Volgens parlementaire bronnen haalde de gewezen topman van de Franse betaalverwerker Atos het dankzij de stemmen van de centrumrechtse politieke familie (EVP), de liberalen (Renew), de sociaaldemocratische fractie (S&D) en de conservatieven (ECR). Radicaal links, ecologisten en extreemrechts vroegen bijkomende schriftelijke verduidelijkingen, maar zij vertegenwoordigen een minderheid. Tijdens zijn hoorzitting donderdag zei Breton dat hij zich afzijdig zou houden bij beslissingen van de Europese Commissie waarbij vroegere bedrijven van hem betrokken zijn. 'Het algemene Europese belang wordt mijn kompas', zei Breton. De vroegere Franse minister van Economie en Financiën was recent topman bij Atos. Van 2002 tot 2005 leidde hij telecomreus France Telecom. Breton zei ook dat hij voor de hoorzitting al zijn aandelen verkocht heeft en al zijn functies in ondernemingen opgaf. Hij zei dat een voorkeursbehandeling van bepaalde bedrijven uitgesloten was. Breton is de tweede kandidaat van de Franse president Emmanuel Macron. De eerste kandidaat, de gewezen minister van Defensie Sylvie Goulard, overtuigde het Europees Parlement niet. Ook Roemeense kandidaat-eurocommissaris krijgt groen licht Het Europees Parlement heeft donderdag ook de kandidatuur van de Roemeense Adina Valean goedgekeurd om de nieuwe eurocommissaris voor Transport te worden. Valean zei donderdag tijdens haar hoorzitting in het Europarlement dat ze het idee om het aantal vluchten in de Europese Unie te beperken niet steunt. Wel wil ze een betere organisatie van het luchtverkeer en meer brandstofefficiëntie om de uitstoot van CO2 te verminderen. Een taks op kerosine, de brandstof voor vliegtuigen, is 'een van de mogelijkheden' die de Roemeense conservatieve wil overwegen. Valean zei aan de europarlementsleden ook dat ze het Europese emissiehandelssysteem wil uitbreiden naar de maritieme sector, die momenteel 'een vrijkaart' heeft. De gewezen voorzitster van de milieucommissie in het Europees Parlement benadrukte ook het belang van het uitbreiden van het spoornet, vooral voor vrachtvervoer. Nog één kandidaatEr heerst nu alleen nog onzekerheid over één kandidaat, de Hongaar Oliver Varhelyi, voor Commissievoorzitster Ursula von der Leyen haar volledige team voor goedkeuring kan voorleggen aan de Europese Raad. Het parlement stelt bijkomende vragen aan Varhelyi. Von der Leyen houdt vast aan 1 december als startdatum voor de nieuwe Europese Commissie, ondanks de beslissing van Groot-Brittannië om geen kandidaat-commissaris naar voren te schuiven. De Europese Commissie werkt aan een oplossing om die datum te halen, klinkt het donderdag.