Franse commissie onderzoekt aanwezigheid in Rwanda tussen 1990 en 1994

Emmanuel Macron

De Franse president Emmanuel Macron heeft de oprichting aangekondigd van een commissie van historici en onderzoekers die zich zal buigen over de omstreden aanwezigheid van Frankrijk in Rwanda tussen 1990 en 1994. De commissie zal ook toegang krijgen tot de archieven van ex-president François Mitterrand.

1994 was het jaar dat radicale elementen bij de hutu’s tutsi’s en gematigde hutu’s hebben uitgemoord.

Volgens het Elysée zal de commissie toegang krijgen tot alle Franse archieven, zowel van Defensie als van Buitenlandse Zaken, en ook die van president François Mitterrand, die toen het staatshoofd was.

Dominique Bertinotti, die de Mitterrand-archieven sinds 1995 beheert, zegt dat ze met welwillendheid alle vragen voor het raadplegen van de archieven van Mitterrand zal inwilligen. ‘Maar niets gebeurt automatisch’, voegt ze eraan toe.

De vrouw heeft de reputatie niet makkelijk toegang te verlenen tot de historische ‘schatkamer’ die ze bewaart en bewaakt. Ze schermt met het feit dat ze alleen aan ‘wetenschappelijke’ onderzoeken wil meewerken, niet aan ‘folkloristische’.

De Rwanda-commissie die het Elysée heeft samengesteld krijgt twee jaar om onderzoeken te doen en in een rapport te gieten. Er zit geen enkele wetenschapper in die gespecialiseerd is in Rwanda.

Lees ook

Alles wat u moet weten over de Rwandese genocide

Rwanda, 25 jaar later: ‘De vraag is: was dit wel een genocide?

Opinie: ‘Hoe absurd ze ook mogen zijn, theorieën die genocide in Rwanda ontkennen, zijn verre van onschadelijk’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content