Het Amerikaanse ministerie van Justitie William Barr had donderdag aangekondigd dat het voor het eerst in meer dan 15 jaar de doodstraf op federaal niveau zou uitvoeren. Vijf gedetineerden zullen geëxecuteerd worden. Ze waren veroordeeld voor onder andere de moord op kinderen en adolescenten.

De beslissing van Barr zal echter enkel gevolgen hebben voor zaken die door een federale rechtbank worden behandeld. De 50 staten kunnen binnen hun eigen gerechtelijk systeem zelf beslissen of ze gebruikmaken van de doodstraf, maar steeds meer staten schaffen die straffen af. In mei schafte New Hampshire de straf nog af en in 2018 gebeurde dat voor de staat Washington.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie William Barr had donderdag aangekondigd dat het voor het eerst in meer dan 15 jaar de doodstraf op federaal niveau zou uitvoeren. Vijf gedetineerden zullen geëxecuteerd worden. Ze waren veroordeeld voor onder andere de moord op kinderen en adolescenten. De beslissing van Barr zal echter enkel gevolgen hebben voor zaken die door een federale rechtbank worden behandeld. De 50 staten kunnen binnen hun eigen gerechtelijk systeem zelf beslissen of ze gebruikmaken van de doodstraf, maar steeds meer staten schaffen die straffen af. In mei schafte New Hampshire de straf nog af en in 2018 gebeurde dat voor de staat Washington.