Parlementsvoorzitter David Sassoli verklaarde woensdag dat het halfrond inspraak wil over de controle op de middelen voor het relancepakket en dat er op het vlak van de begroting vergissingen moeten worden bijgestuurd, zoals rond het onderzoek, klimaat- en migratiebeleid.

Principieel verwelkomt Sassoli het akkoord van de staatshoofden en regeringsleiders. Dat slaat op liefst 750 miljard euro voor de opvang van de coronacrisis en 1.074 miljard euro voor de begroting voor de komende zeven jaar. Het Europees parlement moet het licht op groen zetten voor die begroting.

Dat parlement komt donderdag bijeen over het resultaat van de top en plant een resolutie die door de grootste fracties wordt gedragen. Daarin zal worden verwezen naar de opmerkingen van Sassoli. Hij schoof ook een precisering naar voren van de koppeling tussen de Europese middelen en het respecteren van de rechtsstaat. Andere vragen slaan op een tijdsplan voor de invoering van eigen financieringsmiddelen.

Parlementsvoorzitter David Sassoli verklaarde woensdag dat het halfrond inspraak wil over de controle op de middelen voor het relancepakket en dat er op het vlak van de begroting vergissingen moeten worden bijgestuurd, zoals rond het onderzoek, klimaat- en migratiebeleid.Principieel verwelkomt Sassoli het akkoord van de staatshoofden en regeringsleiders. Dat slaat op liefst 750 miljard euro voor de opvang van de coronacrisis en 1.074 miljard euro voor de begroting voor de komende zeven jaar. Het Europees parlement moet het licht op groen zetten voor die begroting. Dat parlement komt donderdag bijeen over het resultaat van de top en plant een resolutie die door de grootste fracties wordt gedragen. Daarin zal worden verwezen naar de opmerkingen van Sassoli. Hij schoof ook een precisering naar voren van de koppeling tussen de Europese middelen en het respecteren van de rechtsstaat. Andere vragen slaan op een tijdsplan voor de invoering van eigen financieringsmiddelen.