Het Europese burgerinitiatief 'Save Bees and Farmers' is een samenwerking tussen 90 organisaties uit 17 Europese lidstaten. De campagne is maandag gelanceerd. De initiatiefnemers willen bijen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van synthetische pesticiden, die vooral in de landbouw worden gebruikt. Tegelijkertijd wil het burgerinitiatief ook de boeren beschermen, tegen 'oneerlijke prijzen, grote bedrijven en het gebrek aan politieke steun', klinkt het. Concreet wil het burgercollectief dat de Europese landbouw tegen 2035 volledig vrij is van synthetische pesticiden.

Dat moet gefaseerd gebeuren, met een afbouw met 80 procent tegen 2030. Daarnaast moeten natuurlijke ecosystemen in landbouwgebied hersteld worden, en moeten boeren bijgestaan worden in die overgang. Dat kan door projecten op kleine schaal te steunen, en duurzame landbouw te bevorderen. Verzamelen de initiatiefnemers tegen september 2020 meer dan een miljoen handtekeningen uit verschillende lidstaten, dan is de Europese Commissie verplicht de voorstellen te overwegen en een gemotiveerd antwoord af te leveren.

Het Europese burgerinitiatief 'Save Bees and Farmers' is een samenwerking tussen 90 organisaties uit 17 Europese lidstaten. De campagne is maandag gelanceerd. De initiatiefnemers willen bijen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van synthetische pesticiden, die vooral in de landbouw worden gebruikt. Tegelijkertijd wil het burgerinitiatief ook de boeren beschermen, tegen 'oneerlijke prijzen, grote bedrijven en het gebrek aan politieke steun', klinkt het. Concreet wil het burgercollectief dat de Europese landbouw tegen 2035 volledig vrij is van synthetische pesticiden. Dat moet gefaseerd gebeuren, met een afbouw met 80 procent tegen 2030. Daarnaast moeten natuurlijke ecosystemen in landbouwgebied hersteld worden, en moeten boeren bijgestaan worden in die overgang. Dat kan door projecten op kleine schaal te steunen, en duurzame landbouw te bevorderen. Verzamelen de initiatiefnemers tegen september 2020 meer dan een miljoen handtekeningen uit verschillende lidstaten, dan is de Europese Commissie verplicht de voorstellen te overwegen en een gemotiveerd antwoord af te leveren.