Europees-Brits handelsakkoord geratificeerd door grote meerderheid in Europees Parlement

David Sassoli © Getty Images

De handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is geratificeerd door het Europees Parlement.

Daarmee kan het verdrag dat de relaties tussen de Unie en het VK na de brexit in goede banen moet leiden, op 1 mei in werking treden.

Het debat en de stemming over de ratificatie vonden dinsdag al plaats, de uitslag werd woensdagochtend bekendgemaakt door parlementsvoorzitter David Sassoli. 660 parlementsleden stemden voor ratificatie, 5 stemden tegen. Er waren ook 32 onthoudingen.

Grote stap vooruit

Het akkoord regelt de handelsrelaties tussen de EU en het VK en legt ook de rechten en plichten van burgers en ondernemingen vast. Al op 1 januari trad het akkoord voorlopig in werking, na de ratificatie door het Europees Parlement staat niets de definitieve inwerkingtreding op 1 mei in de weg. Ook de EU-lidstaten moeten het licht nog op groen zetten, maar dat is slechts een formaliteit.

De handels- en samenwerkingsovereenkomst, zoals het verdrag officieel heet, verbindt beide partijen ertoe zich aan de gemaakte afspraken te houden, bijvoorbeeld op het vlak van douanecontroles. De voorbije weken knelde daar het schoentje, want de Britse regering besliste eenzijdig om een aantal controles uit te stellen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei daarom dinsdag dat ze er niet aan zal twijfelen om indien nodig vergeldingsmaatregelen te treffen. Toch is ze positief over de gesprekken die met Londen werden aangeknoopt om de obstakels op een voor iedereen aanvaardbare manier weg te werken.

Europese Raadsvoorzitter Charles Michel heeft al tevreden gereageerd op de ratificatie. ‘Dit is een grote stap vooruit in de relaties tussen de EU en het VK en betekent de start van een nieuw tijdperk. De EU zal zich constructief blijven opstellen als een goede vriend en partner van het VK.’

Aan de overkant van het Kanaal begroette premier Boris Johnson de ratificatie als ‘de laatste etappe van een lange reis’. Het zal binnenkort vijf jaar geleden zijn dat het Verenigd Koninkrijk besliste om uit de Europese Unie te stappen. De onderhandelingen over die brexit en over het handelsakkoord hebben bloed, zweet en tranen gekost.

Het akkoord ‘brengt stabiliteit in onze nieuwe relatie met de EU als belangrijke handelspartners, naaste bondgenoten en gelijken op het vlak van soevereiniteit’, aldus nog Downing Street 10 in een mededeling.

Partner Content