Na lange debatten op donderdag hebben de Europese leiders op een Europese top in Brussel een akkoord goedgekeurd waarin ze Ankara opnieuw oproepen om een einde te maken aan de unilaterale en 'illegale' activiteiten in het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Turkije was met Cyprus en Griekenland de voorbije maanden in aanvaring gekomen, omdat het land gasboringen uitvoerde in de Griekse en Cypriotisch territoriale wateren.

De Europese Unie had donderdag aangegeven bereid te zijn om een constructieve dialoog met Turkije aan te gaan. Echter, 'als Ankara doorgaat met zijn illegale activiteiten, zullen we alle instrumenten gebruiken die ons ter beschikking staan', waarschuwde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Zowel de Cypriotische president Nikos Anastasiadis als de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis toonden zich tevreden met het akkoord.

Na lange debatten op donderdag hebben de Europese leiders op een Europese top in Brussel een akkoord goedgekeurd waarin ze Ankara opnieuw oproepen om een einde te maken aan de unilaterale en 'illegale' activiteiten in het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Turkije was met Cyprus en Griekenland de voorbije maanden in aanvaring gekomen, omdat het land gasboringen uitvoerde in de Griekse en Cypriotisch territoriale wateren. De Europese Unie had donderdag aangegeven bereid te zijn om een constructieve dialoog met Turkije aan te gaan. Echter, 'als Ankara doorgaat met zijn illegale activiteiten, zullen we alle instrumenten gebruiken die ons ter beschikking staan', waarschuwde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Zowel de Cypriotische president Nikos Anastasiadis als de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis toonden zich tevreden met het akkoord.