Europa en China na zeven jaar onderhandelen eens over investeringsakkoord

. © Getty Images

De Europese Unie en China zijn het eens geraakt over het principe van een investeringsakkoord.

Beide partijen onderhandelden zeven jaar over de kwestie, zo meldt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

Ook de Chinese staatsmedia melden het nieuws. Voorafgaand had de Chinese president een videogesprek met verschillende Europese leiders. Het akkoord moet een betere toegang tot de Chinese markt alsook betere concurrentievoorwaarden garanderen voor Europese bedrijven.

‘Europa heeft de grootste eengemaakte markt ter wereld. We staan open voor bedrijven, maar we zijn gehecht aan wederkerigheid, een gelijk speelveld en kansen’, zegt von der Leyen via Twitter. ‘Vandaag hebben de EU en China een principeakkoord bereikt over een investeringsakkoord.’ Dat moet zorgen voor een meer evenwichtige handel en bedrijfskansen, klinkt het ook.

Het gaat om een politiek akkoord, dat later nog officieel ondertekend zal worden. Het zal volgens de Commissievoorzitter ook zorgen voor meer transparantie rond de subsidiëring en werking van Chinese staatsbedrijven, een betere toegang tot de Chinese markt verzekeren en gedwongen overdracht van technologie en andere praktijken een halt toeroepen.

Europese kernwaarden

Voorts zal het akkoord volgens von der Leyen ook de Europese kernwaarden promoten. Het zorgt voor een hefboom om gedwongen arbeid de wereld uit te helpen, heet dat. China belooft concreet om verdere stappen te nemen om conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie tegen gedwongen arbeid te ratificeren. En Europa engageert zich met China ook rond het klimaatakkoord van Parijs.

Peking en Brussel onderhandelden al sinds 2014 over een groot bilateraal investeringsakkoord. De aankondiging woensdag volgde na video-overleg tussen Xi Jingpin en von der Leyen, voorzitter van de Europese raad Charles Michel, Duits bondskanselier Angela Merkel en Frans president Emmanuel Macron.

De Unie blijft gehecht aan internationale samenwerking gebaseerd op regels, klinkt het bij Charles Michel in een reactie. Hij verwelkomt het politieke akkoord. Voor de Chinese president kan het akkoord bijdragen tot het herstel van de wereldeconomie en de globale handel promoten, meldt staatspersbureau Xinhua. Europese bedrijven zullen een betere toegang tot China hebben, aldus Xi Jinping.

Het investeringsakkoord is de meest alomvattende poging van de EU om de relaties met de economische grootmacht China op te bouwen. Na de VS is China de belangrijkste handelspartner voor de EU. Het Duitse voorzitterschap van de EU wilde nog voor het einde van het jaar een principeakkoord sluiten. De voorbije dagen waren er dan ook signalen over vooruitgang in de onderhandelingen.

Partner Content