Operatie Sophia zal tot nader order enkel nog mensensmokkelnetwerken via de lucht monitoren. Dat meldt persagentschap Belga op basis van Europese bronnen. De opleiding van de Libische kustwacht gaat wel voort.

Italië

Het is Italië dat zich ertegen verzet dat de schepen nog langer worden ingezet. Sinds de populistische regering in Rome aan de macht is, vaart Italië een harde antimigratiekoers. Meermaals liet Italië schepen met geredde vluchtelingen en migranten blokkeren op de Middellandse Zee.

De beslissing om de reddingsoperatie stop te zetten, zou dinsdagavond genomen zijn na urenlang onderhandelen in het Politiek en Veiligheidscomité van de Europese Raad. Ze zou in eerste instantie gelden voor zes maanden en kan theoretisch wel nog tot woensdagmiddag gestopt worden door een veto van een EU-lidstaat.

Toch is dat zeer onwaarschijnlijk, omdat de operatie dan aan einde van de maand bij gebrek aan mandaat compleet stopgezet moet worden. Het huidige mandaat loopt af op 31 maart.

De regering in Rome eist al maandenlang andere regels. Volgens de huidige worden geredde vluchtelingen en migranten uitsluitend naar Italië gebracht. Maar landen als Hongarije of Polen weigeren in te stemmen met het vaste verdeelsysteem dat Rome vraagt.

Gedaald

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini had de Europese lidstaten de voorbije maanden meermaals uitdrukkelijk opgeroepen om een voortzetting van Operatie Sophia mogelijk te maken. Ze wees erop dat het aantal migranten die illegaal aankomen in Europa met meer dan 80 procent gedaald is, onder meer door de opleiding van de Libische kustwacht.

Sinds het begin van Operatie Sophia in 2015 zijn bijna 50.000 vluchtelingen en migranten naar Italië gebracht.

Operatie Sophia zal tot nader order enkel nog mensensmokkelnetwerken via de lucht monitoren. Dat meldt persagentschap Belga op basis van Europese bronnen. De opleiding van de Libische kustwacht gaat wel voort.Het is Italië dat zich ertegen verzet dat de schepen nog langer worden ingezet. Sinds de populistische regering in Rome aan de macht is, vaart Italië een harde antimigratiekoers. Meermaals liet Italië schepen met geredde vluchtelingen en migranten blokkeren op de Middellandse Zee. De beslissing om de reddingsoperatie stop te zetten, zou dinsdagavond genomen zijn na urenlang onderhandelen in het Politiek en Veiligheidscomité van de Europese Raad. Ze zou in eerste instantie gelden voor zes maanden en kan theoretisch wel nog tot woensdagmiddag gestopt worden door een veto van een EU-lidstaat. Toch is dat zeer onwaarschijnlijk, omdat de operatie dan aan einde van de maand bij gebrek aan mandaat compleet stopgezet moet worden. Het huidige mandaat loopt af op 31 maart. De regering in Rome eist al maandenlang andere regels. Volgens de huidige worden geredde vluchtelingen en migranten uitsluitend naar Italië gebracht. Maar landen als Hongarije of Polen weigeren in te stemmen met het vaste verdeelsysteem dat Rome vraagt. EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini had de Europese lidstaten de voorbije maanden meermaals uitdrukkelijk opgeroepen om een voortzetting van Operatie Sophia mogelijk te maken. Ze wees erop dat het aantal migranten die illegaal aankomen in Europa met meer dan 80 procent gedaald is, onder meer door de opleiding van de Libische kustwacht. Sinds het begin van Operatie Sophia in 2015 zijn bijna 50.000 vluchtelingen en migranten naar Italië gebracht.