Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft Olaf Scholz, de kandidaat van de sociaaldemocraten, gefeliciteerd met zijn succes bij de verkiezingen van afgelopen zondag. Dat heeft de persdienst van de regering woensdag bekendgemaakt. Merkels conservatieve partij leed een zware nederlaag. Ook Armin Laschet, de kanselierskandidaat van CDU, heeft Scholz intussen gefeliciteerd.

Angela Merkel, die op het punt staat haar post te verlaten, had nog niet gereageerd op de resultaten van de verkiezingen, waarbij de SPD als beste uit de bus kwam, voor de conservatieven van de CDU/CSU. De felicitaties werden volgens de persdienst maandag al verstuurd maar pas woensdag bekendgemaakt. Bronnen bij CDU en SPD zeggen dat ook Laschet intussen felicitaties heeft overgemaakt aan zijn tegenstander. Dat gebeurde woensdag via een persoonlijke brief, meldt het Duitse persbureau dpa. Sinds de verkiezingen klinkt de kritiek bij de conservatieven op de koppigheid van Armin Laschet steeds luider.

De partijleider wil ondanks de historisch lage score van de CDU/CSU een regering vormen. Zijn Beierse bondgenoten keerden Laschet dinsdag de rug toe, wat zijn kansen om kanselier te worden in gevaar brengt. Hij wilde een coalitie op de been brengen met de Groenen en de liberalen van de FDP. De sociaaldemocraten blijven ondertussen herhalen dat ze een regering willen vormen met de Groenen en de FDP, met Olaf Scholz als kanselier.

Groenen gaan praten met SPD

De co-leider van de Duitse groene partij Annalena Baerbock heeft woensdag gezegd dat haar partij gesprekken over een coalitie zal starten met de sociaaldemocratische SPD van Olaf Scholz die zondag de parlementsverkiezingen hebben gewonnen.

Sinds dinsdagavond laat praten de Groenen en de liberale FDP ook al onder elkaar over een beslissing aangaande een benadering van toekomstige coalitiegesprekken. Eerder woensdag heeft de FDP gezegd dat zij in het weekeinde afzonderlijk zou overleggen met beide grotere partijen: het christendemocratische blok CDU/CSU zaterdag en de SPD zondag. De FDP is een coalitie met de conservatieven genegen, terwijl de Groenen meer uitkijken naar de sociaaldemocraten. Baerbock zei dat haar partij de Groenen vrijdag opnieuw zal ontmoeten, en in het weekeinde enkel met de SPD zal praten. Een vergadering met de christendemocraten is voor volgende week gepland.

Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft Olaf Scholz, de kandidaat van de sociaaldemocraten, gefeliciteerd met zijn succes bij de verkiezingen van afgelopen zondag. Dat heeft de persdienst van de regering woensdag bekendgemaakt. Merkels conservatieve partij leed een zware nederlaag. Ook Armin Laschet, de kanselierskandidaat van CDU, heeft Scholz intussen gefeliciteerd.Angela Merkel, die op het punt staat haar post te verlaten, had nog niet gereageerd op de resultaten van de verkiezingen, waarbij de SPD als beste uit de bus kwam, voor de conservatieven van de CDU/CSU. De felicitaties werden volgens de persdienst maandag al verstuurd maar pas woensdag bekendgemaakt. Bronnen bij CDU en SPD zeggen dat ook Laschet intussen felicitaties heeft overgemaakt aan zijn tegenstander. Dat gebeurde woensdag via een persoonlijke brief, meldt het Duitse persbureau dpa. Sinds de verkiezingen klinkt de kritiek bij de conservatieven op de koppigheid van Armin Laschet steeds luider. De partijleider wil ondanks de historisch lage score van de CDU/CSU een regering vormen. Zijn Beierse bondgenoten keerden Laschet dinsdag de rug toe, wat zijn kansen om kanselier te worden in gevaar brengt. Hij wilde een coalitie op de been brengen met de Groenen en de liberalen van de FDP. De sociaaldemocraten blijven ondertussen herhalen dat ze een regering willen vormen met de Groenen en de FDP, met Olaf Scholz als kanselier.Groenen gaan praten met SPDDe co-leider van de Duitse groene partij Annalena Baerbock heeft woensdag gezegd dat haar partij gesprekken over een coalitie zal starten met de sociaaldemocratische SPD van Olaf Scholz die zondag de parlementsverkiezingen hebben gewonnen.Sinds dinsdagavond laat praten de Groenen en de liberale FDP ook al onder elkaar over een beslissing aangaande een benadering van toekomstige coalitiegesprekken. Eerder woensdag heeft de FDP gezegd dat zij in het weekeinde afzonderlijk zou overleggen met beide grotere partijen: het christendemocratische blok CDU/CSU zaterdag en de SPD zondag. De FDP is een coalitie met de conservatieven genegen, terwijl de Groenen meer uitkijken naar de sociaaldemocraten. Baerbock zei dat haar partij de Groenen vrijdag opnieuw zal ontmoeten, en in het weekeinde enkel met de SPD zal praten. Een vergadering met de christendemocraten is voor volgende week gepland.