Akkoord gaan met een gemeenschappelijk Europees stelsel voor de bescherming van spaartegoeden 'is geen kleine stap voor een Duitse minister van Financiën', erkent Scholz in een vrije tribune in de krant. Maar de Duitse sociaaldemocraat beseft naar eigen zeggen het belang van de voltooiing en versterking van de Europese bankenunie. 'Na jaren van discussie moet de impasse doorbroken worden.'

De ministers van Financiën praten al jaren over de invoering van een Europees vangnet, dat aangesproken zou kunnen worden indien de nationale fondsen ontoereikend blijken om de tegoeden van spaarders tot 100.000 euro te beschermen wanneer een bank failliet gaat. Zo'n gemeenschappelijke garantie voor spaarders wordt beschouwd als een essentiële hoeksteen van de bankenunie die in de eurocrisis in de steigers is gezet.

Duitsland sleept echter al jaren met de hielen omdat het vreest te moeten opdraaien voor de spaarders van falende banken uit zuidelijke lidstaten, en Italië in het bijzonder. Scholz lijkt nu een opening te maken, maar hij stelt wel strenge voorwaarden die het risico moeten minimaliseren dat Duitsland tussenbeide moet komen.

Functionarissen in Berlijn onderstrepen ook in de krant dat het standpunt van Scholz niet is doorgepraat met bondskanselier Angela Merkel. De CDU, de Duitse conservatieven, staan doorgaans veel minder hard te trappelen voor het systeem omdat ze vrezen voor een zogenaamde 'transferunie'. Het Europese depositogarantiestelsel staat op de agenda van de maandelijkse bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën, donderdag in Brussel.

Akkoord gaan met een gemeenschappelijk Europees stelsel voor de bescherming van spaartegoeden 'is geen kleine stap voor een Duitse minister van Financiën', erkent Scholz in een vrije tribune in de krant. Maar de Duitse sociaaldemocraat beseft naar eigen zeggen het belang van de voltooiing en versterking van de Europese bankenunie. 'Na jaren van discussie moet de impasse doorbroken worden.' De ministers van Financiën praten al jaren over de invoering van een Europees vangnet, dat aangesproken zou kunnen worden indien de nationale fondsen ontoereikend blijken om de tegoeden van spaarders tot 100.000 euro te beschermen wanneer een bank failliet gaat. Zo'n gemeenschappelijke garantie voor spaarders wordt beschouwd als een essentiële hoeksteen van de bankenunie die in de eurocrisis in de steigers is gezet. Duitsland sleept echter al jaren met de hielen omdat het vreest te moeten opdraaien voor de spaarders van falende banken uit zuidelijke lidstaten, en Italië in het bijzonder. Scholz lijkt nu een opening te maken, maar hij stelt wel strenge voorwaarden die het risico moeten minimaliseren dat Duitsland tussenbeide moet komen. Functionarissen in Berlijn onderstrepen ook in de krant dat het standpunt van Scholz niet is doorgepraat met bondskanselier Angela Merkel. De CDU, de Duitse conservatieven, staan doorgaans veel minder hard te trappelen voor het systeem omdat ze vrezen voor een zogenaamde 'transferunie'. Het Europese depositogarantiestelsel staat op de agenda van de maandelijkse bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën, donderdag in Brussel.