Bij de stemming woensdag in het deelstaatparlement in Erfurt haalde Kemmerich het in de beslissende derde stemronde verrassend van Bodo Ramelow, de uittredende minister-president van de extreemlinkse Die Linke. Kemmerich kreeg 45 stemmen, Ramelow 44. Klaarblijkelijk kreeg de FDP'er ook stemmen van de christendemocratische CDU en van AfD. De door de rechts-populistische partij naar voren geschoven maar partijloze kandidaat Christoph Kindervater kreeg geen stemmen in de derde ronde.

De FDP haalde bij de deelstaatverkiezingen eind oktober 2019 maar net de kiesdrempel van 5 procent. Die Linke van Ramelow won die stembusgang weliswaar met 31 procent van de stemmen, maar coalitiepartners SPD en Groenen verloren duidelijk. In het deelstaatparlement is rood-rood-groen slechts goed voor 42 van de 90 zitjes. AfD werd de tweede sterkste fractie.

Ramelow was sinds 2014 minister-president van Thüringen en de eerste regeringsleider van Die Linke in Duitsland. Hij mikte eigenlijk op een rood-rood-groene minderheidsregering. Dinsdag hadden de uittredende coalitiepartners nog een regeringsakkoord ondertekend.

De situatie brengt de CDU nationaal in verlegenheid. Partijleidster Annegret Kramp-Karrenbauer benadrukt in een reactie dat de CDU-leden in Thüringen 'expliciet tegen de aanbevelingen en vragen van de partij' hebben gestemd. 'Ik denk dat het nodig is om na te gaan of nieuwe verkiezingen de beste uitweg uit deze situatie vormen', zo zegt ze.

Paul Ziemiak, de secretaris-generaal van CDU, zegt onomwonden dat 'nieuwe verkiezingen het beste zouden zijn voor Thüringen'. Het is een 'zwarte dag voor Thüringen', zo zegt hij nog. Ziemiak noemt het 'des te erger' dat CDU-verkozenen het niet als een probleem zagen om 'met de stemmen van nazi's' een nieuwe minister-president aan te duiden.

Duitse media besteden overigens ook ruime aandacht aan de reactie die de gewezen Belgische premier Guy Verhofstadt op Twitter heeft geplaatst. Hij noemt de situatie in Thüringen 'compleet onaanvaardbaar'. 'Niet in mijn naam', zo schrijft hij. Verhofstadt plaatst daarbij ook twee foto's online: één van Kemmerich die de hand schudt van de regionale AfD-leider Björn Höcke en één van nazileider Adolf Hitler die een hand geeft aan toenmalig president Paul von Hindenburg.

Bij de stemming woensdag in het deelstaatparlement in Erfurt haalde Kemmerich het in de beslissende derde stemronde verrassend van Bodo Ramelow, de uittredende minister-president van de extreemlinkse Die Linke. Kemmerich kreeg 45 stemmen, Ramelow 44. Klaarblijkelijk kreeg de FDP'er ook stemmen van de christendemocratische CDU en van AfD. De door de rechts-populistische partij naar voren geschoven maar partijloze kandidaat Christoph Kindervater kreeg geen stemmen in de derde ronde. De FDP haalde bij de deelstaatverkiezingen eind oktober 2019 maar net de kiesdrempel van 5 procent. Die Linke van Ramelow won die stembusgang weliswaar met 31 procent van de stemmen, maar coalitiepartners SPD en Groenen verloren duidelijk. In het deelstaatparlement is rood-rood-groen slechts goed voor 42 van de 90 zitjes. AfD werd de tweede sterkste fractie. Ramelow was sinds 2014 minister-president van Thüringen en de eerste regeringsleider van Die Linke in Duitsland. Hij mikte eigenlijk op een rood-rood-groene minderheidsregering. Dinsdag hadden de uittredende coalitiepartners nog een regeringsakkoord ondertekend.De situatie brengt de CDU nationaal in verlegenheid. Partijleidster Annegret Kramp-Karrenbauer benadrukt in een reactie dat de CDU-leden in Thüringen 'expliciet tegen de aanbevelingen en vragen van de partij' hebben gestemd. 'Ik denk dat het nodig is om na te gaan of nieuwe verkiezingen de beste uitweg uit deze situatie vormen', zo zegt ze. Paul Ziemiak, de secretaris-generaal van CDU, zegt onomwonden dat 'nieuwe verkiezingen het beste zouden zijn voor Thüringen'. Het is een 'zwarte dag voor Thüringen', zo zegt hij nog. Ziemiak noemt het 'des te erger' dat CDU-verkozenen het niet als een probleem zagen om 'met de stemmen van nazi's' een nieuwe minister-president aan te duiden. Duitse media besteden overigens ook ruime aandacht aan de reactie die de gewezen Belgische premier Guy Verhofstadt op Twitter heeft geplaatst. Hij noemt de situatie in Thüringen 'compleet onaanvaardbaar'. 'Niet in mijn naam', zo schrijft hij. Verhofstadt plaatst daarbij ook twee foto's online: één van Kemmerich die de hand schudt van de regionale AfD-leider Björn Höcke en één van nazileider Adolf Hitler die een hand geeft aan toenmalig president Paul von Hindenburg.