Haar partij wilde de afgelopen maanden niets weten van een nieuwe coalitie met de ChristenUnie. Zondag maakte Kaag op een partijbijeenkomst echter bekend dat ze de blokkade tegen de ChristenUnie zou opheffen.

Kaag wijst erop dat het enige alternatief zou zijn om nieuwe verkiezingen te houden. 'Die verlammen de politiek ten minste nog een halfjaar. Dan blijven de grote besluiten uit. Dat verdient ons land niet.'

D66 is dus bereid de coalitie van de afgelopen vier jaar voort te zetten, maar niet het beleid, maakte Kaag wel duidelijk. Het moet 'progressiever, genereuzer, opener en menselijker'. Met name op het gebied van klimaat en investeringen in het onderwijs wil de partij meer van haar wensen verwezenlijkt zien. 'We doen het goed of we doen het niet.'

Dat D66 en ChristenUnie vier jaar geleden samen in een coalitie stapten, was zeker niet vanzelfsprekend. Waar de partijen elkaar vaak vinden op terreinen als klimaat en migratie, zijn er ook grote meningsverschillen, met name op het gebied van de medische ethiek. Afgesproken werd om die onderwerpen vier jaar te parkeren. Al voor de verkiezingen in maart zei Kaag dat zij daar niet nog eens toe bereid is.

Donderdagmiddag komen de drie partijen weer bij elkaar bij informateur Johan Remkes. VVD en CDA hebben steeds aangegeven graag met de ChristenUnie verder te willen. Die partijen wilden niet samenwerken met de combinatie van PvdA en GroenLinks. Een coalitie met de twee linkse partijen, die alleen samen wilden aanschuiven aan de onderhandelingstafel, had wel de voorkeur van D66.

Snel beknopt akkoord?

Ook informateur Johan Remkes kwam al naar buiten met een statement. Volgens hem zullen vier partijen onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering in Nederland, met name de huidige vier regeringspartijen.

De vier partijen zijn de rechtsliberale VVD van premier Mark Rutte, het linksliberale D66, het christendemocratische CDA en de christelijk-sociale ChristenUnie. Bij de onderhandelingen willen zij volgens Remkes een 'beknopt' regeerakkoord opstellen waarbij de uitwerking meer aan de bewindslieden wordt overgelaten. Dat betekent ook dat de volgende fase van de regeringsvorming 'snel kan gaan'.

Net als de leiders van VVD, D66 en CDA eerder op de dag zegt Remkes dat de huidige coalitiepartijen 'echt een nieuwe start' moeten maken. Dat betekent onder meer dat er een betere scheiding moet komen tussen de verantwoordelijkheden van de regering en die van de coalitiefracties in het parlement.

Remkes adviseert daarnaast om ook andere partijen uit 'het brede midden' te laten meedenken over bijvoorbeeld begrotingsafspraken en de inhoud van het regeringsprogramma. Zij zouden zelfs bewindslieden kunnen leveren. Er moet een 'open uitnodiging' komen aan partijen die zich volgens Remkes constructief hebben opgesteld, de sociaal-democratische PvdA, GroenLinks, Volt, SGP en de fractie-Den Haan.

Haar partij wilde de afgelopen maanden niets weten van een nieuwe coalitie met de ChristenUnie. Zondag maakte Kaag op een partijbijeenkomst echter bekend dat ze de blokkade tegen de ChristenUnie zou opheffen. Kaag wijst erop dat het enige alternatief zou zijn om nieuwe verkiezingen te houden. 'Die verlammen de politiek ten minste nog een halfjaar. Dan blijven de grote besluiten uit. Dat verdient ons land niet.' D66 is dus bereid de coalitie van de afgelopen vier jaar voort te zetten, maar niet het beleid, maakte Kaag wel duidelijk. Het moet 'progressiever, genereuzer, opener en menselijker'. Met name op het gebied van klimaat en investeringen in het onderwijs wil de partij meer van haar wensen verwezenlijkt zien. 'We doen het goed of we doen het niet.' Dat D66 en ChristenUnie vier jaar geleden samen in een coalitie stapten, was zeker niet vanzelfsprekend. Waar de partijen elkaar vaak vinden op terreinen als klimaat en migratie, zijn er ook grote meningsverschillen, met name op het gebied van de medische ethiek. Afgesproken werd om die onderwerpen vier jaar te parkeren. Al voor de verkiezingen in maart zei Kaag dat zij daar niet nog eens toe bereid is.Donderdagmiddag komen de drie partijen weer bij elkaar bij informateur Johan Remkes. VVD en CDA hebben steeds aangegeven graag met de ChristenUnie verder te willen. Die partijen wilden niet samenwerken met de combinatie van PvdA en GroenLinks. Een coalitie met de twee linkse partijen, die alleen samen wilden aanschuiven aan de onderhandelingstafel, had wel de voorkeur van D66.Ook informateur Johan Remkes kwam al naar buiten met een statement. Volgens hem zullen vier partijen onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering in Nederland, met name de huidige vier regeringspartijen.De vier partijen zijn de rechtsliberale VVD van premier Mark Rutte, het linksliberale D66, het christendemocratische CDA en de christelijk-sociale ChristenUnie. Bij de onderhandelingen willen zij volgens Remkes een 'beknopt' regeerakkoord opstellen waarbij de uitwerking meer aan de bewindslieden wordt overgelaten. Dat betekent ook dat de volgende fase van de regeringsvorming 'snel kan gaan'.Net als de leiders van VVD, D66 en CDA eerder op de dag zegt Remkes dat de huidige coalitiepartijen 'echt een nieuwe start' moeten maken. Dat betekent onder meer dat er een betere scheiding moet komen tussen de verantwoordelijkheden van de regering en die van de coalitiefracties in het parlement. Remkes adviseert daarnaast om ook andere partijen uit 'het brede midden' te laten meedenken over bijvoorbeeld begrotingsafspraken en de inhoud van het regeringsprogramma. Zij zouden zelfs bewindslieden kunnen leveren. Er moet een 'open uitnodiging' komen aan partijen die zich volgens Remkes constructief hebben opgesteld, de sociaal-democratische PvdA, GroenLinks, Volt, SGP en de fractie-Den Haan.