Aftredend premier Lars Løkke Rasmussen heeft zijn nederlaag al toegegeven. 'We hebben het goed gedaan, maar er is een wissel van de macht', zei hij tijdens een toespraak voor zijn aanhangers.

De liberale partij, die 14 van de voorbije 18 voorbije jaar aan de macht was, stijgt 4 procentpunt tegenover 2015, tot 23,4 procent van de stemmen, blijkt uit de definitieve resultaten.

Verlies voor Deense Volkspartij

Maar de Sociaaldemocraten scoren nog beter (26 procent) en de rechtse partners van de liberalen verliezen terrein. Het zogenaamde rode blok onder leiding van de Sociaaldemocraten gaat van 85 naar 91 van de 179 zetels in het parlement, terwijl het blauwe blok van Venstre terugvalt van 90 naar 79 zetels.

De grote verliezer is immers de populistische anti-immigratiepartij Dansk Folkeparti (Deense Volkspartij). De partij van Kristian Thulesen Dahl ziet haar stemmenaantal meer dan gehalveerd in vergelijking met 2015 en valt terug van 37 op 16 zetels.

Jongste premier

Rasmussen liet nog weten dat hij aftreedt. Donderdag zal hij naar koningin Margrethe gaan om zijn ontslag in te dienen. Hij zegt wel bereid te zijn om een nieuwe centrumregering te vormen.

De 41-jarige Mette Frederiksen, de leider van de Sociaaldemocraten, wordt allicht de jongste premier ooit van Denemarken. Opvallend nog: Denemarken wordt het derde Scandinavische land in een jaar tijd dat een (centrum)linkse regering krijgt, na Zweden en Finland.

Aftredend premier Lars Løkke Rasmussen heeft zijn nederlaag al toegegeven. 'We hebben het goed gedaan, maar er is een wissel van de macht', zei hij tijdens een toespraak voor zijn aanhangers. De liberale partij, die 14 van de voorbije 18 voorbije jaar aan de macht was, stijgt 4 procentpunt tegenover 2015, tot 23,4 procent van de stemmen, blijkt uit de definitieve resultaten. Maar de Sociaaldemocraten scoren nog beter (26 procent) en de rechtse partners van de liberalen verliezen terrein. Het zogenaamde rode blok onder leiding van de Sociaaldemocraten gaat van 85 naar 91 van de 179 zetels in het parlement, terwijl het blauwe blok van Venstre terugvalt van 90 naar 79 zetels.De grote verliezer is immers de populistische anti-immigratiepartij Dansk Folkeparti (Deense Volkspartij). De partij van Kristian Thulesen Dahl ziet haar stemmenaantal meer dan gehalveerd in vergelijking met 2015 en valt terug van 37 op 16 zetels.Rasmussen liet nog weten dat hij aftreedt. Donderdag zal hij naar koningin Margrethe gaan om zijn ontslag in te dienen. Hij zegt wel bereid te zijn om een nieuwe centrumregering te vormen.De 41-jarige Mette Frederiksen, de leider van de Sociaaldemocraten, wordt allicht de jongste premier ooit van Denemarken. Opvallend nog: Denemarken wordt het derde Scandinavische land in een jaar tijd dat een (centrum)linkse regering krijgt, na Zweden en Finland.