De top is de eerste fysieke ontmoeting van de Europese leiders sinds de corona-epidemie in alle hevigheid losbarstte. Bedoeling is een akkoord te vinden over het herstelfonds van 750 miljard euro dat de Europese Commissie heeft voorgesteld. Terwijl landen als Italië en Spanje hameren op de nood aan subsidies om uit de crisis te geraken, willen Nederland en andere 'spaarzame' landen leningen toekennen, die dus terugbetaald moeten worden.

Volgens ingewijden komt Conte naar Den Haag in de hoop dat Rutte zijn verzet laat varen. Rutte zou ook niet gehaast zijn om al op de top een akkoord te vinden. Italië heeft geen moeite met de Nederlandse eis dat het land hervormingen doorvoert in ruil voor hulp, zei de Italiaanse ambassadeur bij de EU in de aanloop naar Contes bezoek aan Rutte. Maar die hulp kan niet enkel uit leningen bestaan. De korting op de EU-afdracht die Nederland koestert - de zogenaamde 'rebate' - zou de komende jaren nog wel behouden kunnen blijven.

De top is de eerste fysieke ontmoeting van de Europese leiders sinds de corona-epidemie in alle hevigheid losbarstte. Bedoeling is een akkoord te vinden over het herstelfonds van 750 miljard euro dat de Europese Commissie heeft voorgesteld. Terwijl landen als Italië en Spanje hameren op de nood aan subsidies om uit de crisis te geraken, willen Nederland en andere 'spaarzame' landen leningen toekennen, die dus terugbetaald moeten worden. Volgens ingewijden komt Conte naar Den Haag in de hoop dat Rutte zijn verzet laat varen. Rutte zou ook niet gehaast zijn om al op de top een akkoord te vinden. Italië heeft geen moeite met de Nederlandse eis dat het land hervormingen doorvoert in ruil voor hulp, zei de Italiaanse ambassadeur bij de EU in de aanloop naar Contes bezoek aan Rutte. Maar die hulp kan niet enkel uit leningen bestaan. De korting op de EU-afdracht die Nederland koestert - de zogenaamde 'rebate' - zou de komende jaren nog wel behouden kunnen blijven.