De top begon donderdag in de namiddag en gaat vrijdag gewoon door. Na een eerste, 'plenaire' sessie met alle 27 leiders, vatte Michel in de loop van de avond gesprekken onder vier ogen aan. Alle leiders kregen zo de kans in detail toe te lichten welke bezwaren er zijn tegen het compromisvoorstel op basis waarvan Michel de onderhandelingen voert.

Die gesprekken liepen de hele nacht. Iets voor 7 uur vrijdagochtend maakte de woordvoerder van Michel dan bekend dat hij iedereen om 11 uur weer samen wil brengen, maar dat moet nog bevestigd worden. Voorlopig is er ook nog geen sprake van een nieuw compromisvoorstel.

De Europese leiders werden vrijdag tegen de middag opnieuw op de top verwacht, maar dat is voorlopig dus niet voor een plenaire vergadering met alle 27. Terwijl Michel zijn gesprekken opnieuw aanvatte, staken ook de 'zuinige 4' - Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk - de koppen bij elkaar. Ook het vijftiental landen dat deel uitmaakt van de groep die zich 'vrienden van cohesie' noemt, belegt een aparte vergadering. Bij het binnengaan uitten verschillende leiders kritiek op de onwrikbare houding van de 'zuinige 4', die zoals bekend een begroting willen van niet meer dan 1 procent van het bni van de EU27.

Belgisch premier Sophie Wilmès (MR) zei dat ze op die manier de onderhandelingen over de meerjarenbegroting 'moeilijker dan noodzakelijk' maken. Het is niet duidelijk wat er de komende uren nog te gebeuren staat op de top. Voorlopig legt Michel geen nieuw compromisvoorstel op tafel.

Op sociale media is te zien hoe hij de regeringsleiders van Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk heeft samengebracht met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Van Merkel is bekend dat ze tegen de groep van vier landen aanschurkt, Macron wil net meer geld voor de Europese begroting. Intussen ontmoetten ook de Spaanse premier Pedro Sanchez en zijn Italiaanse collega Giuseppe Conte elkaar.

De top begon donderdag in de namiddag en gaat vrijdag gewoon door. Na een eerste, 'plenaire' sessie met alle 27 leiders, vatte Michel in de loop van de avond gesprekken onder vier ogen aan. Alle leiders kregen zo de kans in detail toe te lichten welke bezwaren er zijn tegen het compromisvoorstel op basis waarvan Michel de onderhandelingen voert. Die gesprekken liepen de hele nacht. Iets voor 7 uur vrijdagochtend maakte de woordvoerder van Michel dan bekend dat hij iedereen om 11 uur weer samen wil brengen, maar dat moet nog bevestigd worden. Voorlopig is er ook nog geen sprake van een nieuw compromisvoorstel. De Europese leiders werden vrijdag tegen de middag opnieuw op de top verwacht, maar dat is voorlopig dus niet voor een plenaire vergadering met alle 27. Terwijl Michel zijn gesprekken opnieuw aanvatte, staken ook de 'zuinige 4' - Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk - de koppen bij elkaar. Ook het vijftiental landen dat deel uitmaakt van de groep die zich 'vrienden van cohesie' noemt, belegt een aparte vergadering. Bij het binnengaan uitten verschillende leiders kritiek op de onwrikbare houding van de 'zuinige 4', die zoals bekend een begroting willen van niet meer dan 1 procent van het bni van de EU27. Belgisch premier Sophie Wilmès (MR) zei dat ze op die manier de onderhandelingen over de meerjarenbegroting 'moeilijker dan noodzakelijk' maken. Het is niet duidelijk wat er de komende uren nog te gebeuren staat op de top. Voorlopig legt Michel geen nieuw compromisvoorstel op tafel. Op sociale media is te zien hoe hij de regeringsleiders van Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk heeft samengebracht met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Van Merkel is bekend dat ze tegen de groep van vier landen aanschurkt, Macron wil net meer geld voor de Europese begroting. Intussen ontmoetten ook de Spaanse premier Pedro Sanchez en zijn Italiaanse collega Giuseppe Conte elkaar.