De Commissie doet al weken verwoede pogingen om de heropening van de Europese binnengrenzen te coördineren. Grensbeheer blijft een nationale bevoegdheid, maar ondanks de inspanningen op Europees niveau is tijdens de coronacrisis nog niet veel in huis gekomen van een gecoördineerd optreden, zegt Goffin vandaag.

'Europese aanpak bleek manifest onmogelijk'

'Bepaalde landen doen aan een vorm van toeristische concurrentie. Als Italië als eerste de heropening van zijn grenzen op 3 juni aankondigde, dan was dat ook een oproep aan de toeristen', aldus Goffin. 'Omdat de situatie niet overal dezelfde was, heeft elk land deze crisis op zijn eigen manier aangepakt. Zo heeft het Groothertogdom Luxemburg nooit zijn grenzen gesloten. Duitsland ging over tot zeer strenge grenscontroles, maar was bij de eersten om voor een heropening te pleiten. Wij Belgen hebben voor een coherente Europese aanpak gepleit, maar die bleek manifest onmogelijk.'

Terwijl de meeste landen van de Schengenzone hun grenzen op 15 juni willen heropenen - Spanje wil wachten tot het einde van de maand - wordt er ook gesproken over het heropenen van de Europese buitengrenzen voor niet-essentiële verplaatsingen. Daarover zou de Commissie in de komende dagen een voorstel doen. De buitengrenscontroles werden op 17 maart ingevoerd en tot tweemaal toe verlengd, voorlopig tot 15 juni. Nu zou er gemikt worden op een geleidelijke heropening van de grenzen vanaf begin juli. 'Ik blijf optimistisch dat Europa erin zal slagen een gemeenschappelijke datum te communiceren', aldus Goffin.

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin., Belga Image
Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin. © Belga Image
De Commissie doet al weken verwoede pogingen om de heropening van de Europese binnengrenzen te coördineren. Grensbeheer blijft een nationale bevoegdheid, maar ondanks de inspanningen op Europees niveau is tijdens de coronacrisis nog niet veel in huis gekomen van een gecoördineerd optreden, zegt Goffin vandaag.'Bepaalde landen doen aan een vorm van toeristische concurrentie. Als Italië als eerste de heropening van zijn grenzen op 3 juni aankondigde, dan was dat ook een oproep aan de toeristen', aldus Goffin. 'Omdat de situatie niet overal dezelfde was, heeft elk land deze crisis op zijn eigen manier aangepakt. Zo heeft het Groothertogdom Luxemburg nooit zijn grenzen gesloten. Duitsland ging over tot zeer strenge grenscontroles, maar was bij de eersten om voor een heropening te pleiten. Wij Belgen hebben voor een coherente Europese aanpak gepleit, maar die bleek manifest onmogelijk.'Terwijl de meeste landen van de Schengenzone hun grenzen op 15 juni willen heropenen - Spanje wil wachten tot het einde van de maand - wordt er ook gesproken over het heropenen van de Europese buitengrenzen voor niet-essentiële verplaatsingen. Daarover zou de Commissie in de komende dagen een voorstel doen. De buitengrenscontroles werden op 17 maart ingevoerd en tot tweemaal toe verlengd, voorlopig tot 15 juni. Nu zou er gemikt worden op een geleidelijke heropening van de grenzen vanaf begin juli. 'Ik blijf optimistisch dat Europa erin zal slagen een gemeenschappelijke datum te communiceren', aldus Goffin.