Britse regisseur Ken Loach na ‘zuivering’ uit Labour gezet

© Belga Image

De linkse Britse filmmaker Ken Loach (85) zegt in een “zuivering” uit de Britse Arbeiderspartij te zijn gezet. Hij zei zaterdag dat zijn lidmaatschap van de partij door Labourleider Keir Starmer was beëindigd omdat hij weigerde andere leden van de linkerflank van de partij te “verloochenen”.

‘Het hoofdkantoor van Labour heeft uiteindelijk besloten dat ik niet geschikt ben om lid te zijn van hun partij, omdat ik degenen die al zijn geschorst niet zal verloochenen’, liet de sociaal geëngageerde filmmaker op Twitter weten. Loach geldt als een invloedrijk partijlid die als regisseur drie Gouden Palmen won en meer dan dertig films maakte.

Labourleider Starmer vecht om zijn partij bij elkaar te houden, waarbij aanhangers van zijn extreemlinkse voorganger Jeremy Corbyn regelmatig kritiek uiten op zijn leiderschap. Corbyns ambtstermijn werd achtervolgd door incidenten van antisemitisme, afkomstig van de meer radicale leden van de partij. Labour heeft vorige maand leden van vier stromingen uit de partij gezet, omdat hun opvattingen niet verenigbaar zouden zijn met de partijstandpunten.

Loach twitterde onder meer dat de ‘kliek’ van Starmer ‘nooit een partij van het volk zal leiden. We zijn met velen, ze zijn met weinig.’

Partner Content