Die stelde voor de belastingen te verhogen, zodat er geld vrijkomt voor het hervormen van het zorgstelsel en om de achterstand in de zorg, veroorzaakt door de pandemie, weg te werken.

319 parlementariërs stemden voor Johnsons plannen, 248 waren tegen. Onder Johnsons eigen Tory-parlementsleden bestaat er ontevredenheid over de maatregel. Uit het resultaat van de stemming blijkt dat een aantal van hen zich onthouden hebben.

Binnen de regering was er eerder al een akkoord rond de verhoging van de inkomstenbelasting met 1,25 procent vanaf april volgend jaar. Die verhoging wordt door zowel bedrijven als werknemers betaald. Ook de dividendbelasting stijgt met 1,25 procent.

Hoogste belastingdruk ooit

Het economische onderzoeksinstituut IFS schat dat de belastingdruk stijgt tot het hoogste niveau ooit sinds het begin van de registratie in 1955. Het gaat om ongeveer 35 procent van het nationaal inkomen. Johnson sloot verdere belastingverhogingen niet uit toen hem daarnaar werd gevraagd tijdens een persconferentie.

Tijdens de campagne voor de verkiezingen van eind 2019 had Johnson nog beloofd om niet aan de inkomstenbelasting te tornen. Dat hij zich niet aan die belofte houdt, ligt gevoelig binnen zijn Conservatieve Partij. Die presenteert zichzelf al decennialang als de beschermer van lage belastingen. Volgens Johnson is het in de huidige situatie echter noodzakelijk dat er 'moeilijke maar verantwoordelijke beslissingen' worden genomen. Niemand had rekening gehouden met de pandemie, zei hij.

De verwachting is dat de zorgkosten zullen stijgen. Johnson hoopt dat de hogere belastingen de overheid de komende drie jaar zo'n 36 miljard pond (42 miljard euro) opleveren. Critici menen dat jonge en armere mensen het zwaarst worden getroffen door de belastingverhogingen, omdat bijvoorbeeld gepensioneerden geen extra belasting gaan betalen.

Die stelde voor de belastingen te verhogen, zodat er geld vrijkomt voor het hervormen van het zorgstelsel en om de achterstand in de zorg, veroorzaakt door de pandemie, weg te werken. 319 parlementariërs stemden voor Johnsons plannen, 248 waren tegen. Onder Johnsons eigen Tory-parlementsleden bestaat er ontevredenheid over de maatregel. Uit het resultaat van de stemming blijkt dat een aantal van hen zich onthouden hebben. Binnen de regering was er eerder al een akkoord rond de verhoging van de inkomstenbelasting met 1,25 procent vanaf april volgend jaar. Die verhoging wordt door zowel bedrijven als werknemers betaald. Ook de dividendbelasting stijgt met 1,25 procent. Het economische onderzoeksinstituut IFS schat dat de belastingdruk stijgt tot het hoogste niveau ooit sinds het begin van de registratie in 1955. Het gaat om ongeveer 35 procent van het nationaal inkomen. Johnson sloot verdere belastingverhogingen niet uit toen hem daarnaar werd gevraagd tijdens een persconferentie. Tijdens de campagne voor de verkiezingen van eind 2019 had Johnson nog beloofd om niet aan de inkomstenbelasting te tornen. Dat hij zich niet aan die belofte houdt, ligt gevoelig binnen zijn Conservatieve Partij. Die presenteert zichzelf al decennialang als de beschermer van lage belastingen. Volgens Johnson is het in de huidige situatie echter noodzakelijk dat er 'moeilijke maar verantwoordelijke beslissingen' worden genomen. Niemand had rekening gehouden met de pandemie, zei hij. De verwachting is dat de zorgkosten zullen stijgen. Johnson hoopt dat de hogere belastingen de overheid de komende drie jaar zo'n 36 miljard pond (42 miljard euro) opleveren. Critici menen dat jonge en armere mensen het zwaarst worden getroffen door de belastingverhogingen, omdat bijvoorbeeld gepensioneerden geen extra belasting gaan betalen.