Brits parlement akkoord met eventuele stemming over Mays uitstelplannen

Theresa May © Belga Image

Het Britse Lagerhuis zal mogen stemmen over een mogelijk uitstel van de brexit als er tegen 12 maart geen goedgekeurd echtscheidingsakkoord met de Europese Unie op tafel ligt. Labour gaat ondertussen actief steun geven aan een tweede referendum over brexit.

Premier Theresa May zei dat dinsdag al, maar het amendement dat die belofte in tekst giet, kreeg woensdagavond ook officieel groen licht.

Het parlement debatteerde woensdag al voor de vierde keer over de brexit sinds het echtscheidingsakkoord dat premier Theresa May eind vorig jaar had gesloten met de Europese Unie er massaal is weggestemd.

Uitstel

Dit keer stond alles in het teken van een mogelijk uitstel tot na 29 maart. Theresa May beloofde dinsdag al dat het parlement zijn zegje krijgt als er op 12 maart geen echtscheidingsakkoord is goedgekeurd. De dag erna zal ze de parlementsleden vragen of ze een brexit zonder akkoord willen. Is het antwoord nee, dan mag het parlement op 14 maart stemmen over de vraag of er een uitstel – zij het ‘kortstondig en beperkt in tijd’ – van de brexit moet komen.

Labour-parlementslid Yvette Cooper goot die belofte in een amendement op een motie die May woensdag ter stemming bracht, alleen bevatte Coopers tekst ook nog de verplichting om de datum van de brexit via wetgeving aan te passen als er uitstel komt. Het amendement was opgesteld met het Conservatieve parlementslid Oliver Letwin en genoot de steun van de regering.

Cooper kreeg uiteindelijk een grote meerderheid op de been: 502 stemden voor, 20 stemden tegen. Alleen een deel van de ultraconservatieve pro-brexiteers rond Jacob Rees-Mogg stemden tegen. Zij blijven ijveren voor een aanpassing van het echtscheidingsakkoord dat nu op tafel ligt, en dan vooral van de regeling rond de Ierse grens.

12 maart wordt dus de zoveelste cruciale datum voor Theresa May. Als haar akkoord dan opnieuw wordt weggestemd, zal ze zo goed als zeker om uitstel moeten vragen in Brussel.

De andere 27 Europese lidstaten moeten daar tijdens een Europese top unaniem mee instemmen, maar woensdag bleek dat de Europese leiders daarover niet op dezelfde lijn zitten.

Eerder op de avond keurde het Britse parlement nog een ander amendement goed. Dat verplicht de regering ertoe om het luik rond de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk dat in het uittredingsverdrag vervat zit toch toe te passen, ook in een no deal-scenario.

Labour steunt tweede referendum

Labour, de grootste oppositiepartij in het Britse parlement, gaat actief een tweede referendum over de brexit steunen. Dat heeft Labour-leider Jeremy Corbyn woensdagavond aangekondigd nadat zijn brexit-plannen werden weggestemd in het parlement.

‘Om een beschadigende brexit van de Conservatieven te vermijden of een rampzalige no deal, gaan we een tweede referendum actief steunen’, zei Corbyn. ‘We gaan ons ook blijven uitspreken voor andere beschikbare opties om deze uitkomsten te vermijden, met inbegrip van een nauwe economische relatie , gebaseerd op ons plan, of een nieuwe algemene verkiezing.’

Labour had eerder al aangekondigd een amendement voor een tweede referendum te steunen als hun plan weggestemd zou worden. De Britse bevolking zou daarbij twee opties voorgeschoteld krijgen: of het parlement keurt ‘een geloofwaardige vertrekdeal’ goed, of het Verenigd Koninkrijk blijft in de EU.

Corbyn staat al langer onder druk van zijn EU-gezinde partijgenoten, die willen dat hij zijn volle gewicht achter een tweede referendum gooit. In het amendement van Corbyn dat woensdag werd weggestemd stond onder meer dat Groot-Brittannië een deel moet blijven van de douane-unie met de EU na de brexit. Ook een amendement van de Schotse nationalisten waarin een Britse EU-uitstap zonder akkoord -los van de brexitdatum – volledig wordt uitgesloten, haalde het niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content