Het zal met dat voorstel naar de Europese collega's trekken. Dat meldt De Morgen en het nieuws wordt bevestigd door het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

Het vluchtelingenkamp raakte vorige week vernield door een brand. Daardoor hebben vele duizenden mensen - er is sprake van meer dan 12.000 aielzoekers - geen onderdak. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kondigde vorige donderdag een Frans-Duits initiatief aan om binnen de Europese Unie minderjarige asielzoekers uit Moria op te vangen. Ons land zal voorstellen twaalf niet-begeleide jongeren op te vangen. Daarvoor kijkt de regering naar de beschikbare capaciteit.

Vooraleer het zo ver is, is er nog een initiatief van de Grieken nodig, preciseert het kabinet-De Block. Het is ook aan Griekenland om zijn behoeften op het vlak van opvang, materieel, medische hulp, enzovoort in kaart te brengen. In functie daarvan kan worden bekeken wat nog tot de mogelijkheden behoort.

Ons land blijft ook aandringen op een structurele oplossing en wil dat elke Europese lidstaat een eerlijke bijdrage levert, die onder andere gebaseerd is op de draagkracht en de grootte van elk land.

De 12 kinderen die ons land wil opvangen, komt ook overeen met een "fair share" van 3 procent van de 400 kinderen die binnen de Europese Unie zouden worden opgevangen.

Duitsland zal 1.553 extra vluchtelingen opnemen

Duitsland wil 1.553 extra vluchtelingen vanop vijf Griekse eilanden opnemen. Dat heeft vicebondskanselier Olaf Scholz (SPD) dinsdag in Berlijn gezegd. Het gaat om 408 gezinnen met kinderen die in Griekenland al als kwetsbaar zijn erkend.

Vrijdag liet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) al weten dat Duitsland 100 tot 150 jongeren zou opvangen van de in totaal 400 niet-begeleide minderjarigen die vanuit Griekenland naar verschillende EU-landen worden overgebracht. In een derde fase kunnen er nog extra mensen worden toegelaten, op voorwaarde dat er daarover een akkoord is met de andere Europese staten.

Eerder hadden de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en Seehofer meegedeeld dat er bijkomend ongeveer 1.500 migranten van Griekse eilanden in Duitsland opgevangen zouden worden. Het voorstel zou ook al besproken zijn geweest met de Griekse regering. Door de brand in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos werden meer dan 12.000 migranten dakloos.

De Griekse politie pakte inmiddels enkele migranten op die ervan verdacht worden de brand te hebben aangestoken. De situatie in het kamp was eerder geëscaleerd nadat verschillende asielzoekers positief hadden getest op het coronavirus.

Het zal met dat voorstel naar de Europese collega's trekken. Dat meldt De Morgen en het nieuws wordt bevestigd door het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).Het vluchtelingenkamp raakte vorige week vernield door een brand. Daardoor hebben vele duizenden mensen - er is sprake van meer dan 12.000 aielzoekers - geen onderdak. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kondigde vorige donderdag een Frans-Duits initiatief aan om binnen de Europese Unie minderjarige asielzoekers uit Moria op te vangen. Ons land zal voorstellen twaalf niet-begeleide jongeren op te vangen. Daarvoor kijkt de regering naar de beschikbare capaciteit. Vooraleer het zo ver is, is er nog een initiatief van de Grieken nodig, preciseert het kabinet-De Block. Het is ook aan Griekenland om zijn behoeften op het vlak van opvang, materieel, medische hulp, enzovoort in kaart te brengen. In functie daarvan kan worden bekeken wat nog tot de mogelijkheden behoort. Ons land blijft ook aandringen op een structurele oplossing en wil dat elke Europese lidstaat een eerlijke bijdrage levert, die onder andere gebaseerd is op de draagkracht en de grootte van elk land. De 12 kinderen die ons land wil opvangen, komt ook overeen met een "fair share" van 3 procent van de 400 kinderen die binnen de Europese Unie zouden worden opgevangen. Duitsland wil 1.553 extra vluchtelingen vanop vijf Griekse eilanden opnemen. Dat heeft vicebondskanselier Olaf Scholz (SPD) dinsdag in Berlijn gezegd. Het gaat om 408 gezinnen met kinderen die in Griekenland al als kwetsbaar zijn erkend.Vrijdag liet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) al weten dat Duitsland 100 tot 150 jongeren zou opvangen van de in totaal 400 niet-begeleide minderjarigen die vanuit Griekenland naar verschillende EU-landen worden overgebracht. In een derde fase kunnen er nog extra mensen worden toegelaten, op voorwaarde dat er daarover een akkoord is met de andere Europese staten. Eerder hadden de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en Seehofer meegedeeld dat er bijkomend ongeveer 1.500 migranten van Griekse eilanden in Duitsland opgevangen zouden worden. Het voorstel zou ook al besproken zijn geweest met de Griekse regering. Door de brand in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos werden meer dan 12.000 migranten dakloos. De Griekse politie pakte inmiddels enkele migranten op die ervan verdacht worden de brand te hebben aangestoken. De situatie in het kamp was eerder geëscaleerd nadat verschillende asielzoekers positief hadden getest op het coronavirus.