Rellen, stijgende voedsel- en elektriciteitsprijzen, een tekort aan medicijnen, dagenlange files aan de grenzen... De documenten van de zogenaamde Operation Yellowhammer voorspellen een rist aan verstrekkende gevolgen indien het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder akkoord over de boedelscheiding uit de EU stapt. 'Dat is het slechtst denkbare scenario waarop de ambtenaren zich moeten voorbereiden, maar ik heb onze voorbereidingen enorm versneld sinds ik premier ben', zo reageerde Johnson. 'Wij proberen een akkoord te bereiken (...), maar we zullen klaar zijn indien we zonder akkoord moeten vertrekken: havens, landbouwers en alle industrieën zullen klaar zijn', verzekerde de Conservatieve premier.

Voor de socialistische oppositiepartij Labour 'bevestigen de documenten de ernstige risico's van een brexit zonder akkoord', zo stelt kopstuk Keir Starmer. Volgens hem is het nu 'belangrijker dan ooit' de verdaging van het parlement op te heffeb en dat het parlement 'alle noodzakelijke maatregelen kan nemen om een brexit zonder akkoord te blokkeren'. Op initiatief van Johnson zijn de werkzaamheden van het Britse parlement sinds deze week opgeschort tot 14 oktober. De verdaging van het parlement is niet ongewoon wanneer een nieuwe premier een nieuw beleid wil uitstippelen, maar zijn tegenstanders lezen in de timing en uitzonderlijke duur van de verdaging een poging om het parlement te muilkorven in de laatste rechte lijn naar 31 oktober.

Woensdag oordeelde het Schotse Court of Session, vergelijkbaar met een hof van beroep, dat de opschorting onwettig is omdat de beslissing was gemotiveerd door 'het ongepaste doel om het parlement te belemmeren'. Johnson werd er in de pers van beticht dat hij daarmee de Britse koningin had voorgelogen over de redenen van de opschorting, maar dat ontkent de premier. 'Absoluut niet', zo reageerde hij donderdag toen hij de vraag kreeg voorgeschoteld. Het Hooggerechtshof spreekt zich volgende week over de verdaging van het parlement uit.

Rellen, stijgende voedsel- en elektriciteitsprijzen, een tekort aan medicijnen, dagenlange files aan de grenzen... De documenten van de zogenaamde Operation Yellowhammer voorspellen een rist aan verstrekkende gevolgen indien het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder akkoord over de boedelscheiding uit de EU stapt. 'Dat is het slechtst denkbare scenario waarop de ambtenaren zich moeten voorbereiden, maar ik heb onze voorbereidingen enorm versneld sinds ik premier ben', zo reageerde Johnson. 'Wij proberen een akkoord te bereiken (...), maar we zullen klaar zijn indien we zonder akkoord moeten vertrekken: havens, landbouwers en alle industrieën zullen klaar zijn', verzekerde de Conservatieve premier. Voor de socialistische oppositiepartij Labour 'bevestigen de documenten de ernstige risico's van een brexit zonder akkoord', zo stelt kopstuk Keir Starmer. Volgens hem is het nu 'belangrijker dan ooit' de verdaging van het parlement op te heffeb en dat het parlement 'alle noodzakelijke maatregelen kan nemen om een brexit zonder akkoord te blokkeren'. Op initiatief van Johnson zijn de werkzaamheden van het Britse parlement sinds deze week opgeschort tot 14 oktober. De verdaging van het parlement is niet ongewoon wanneer een nieuwe premier een nieuw beleid wil uitstippelen, maar zijn tegenstanders lezen in de timing en uitzonderlijke duur van de verdaging een poging om het parlement te muilkorven in de laatste rechte lijn naar 31 oktober.Woensdag oordeelde het Schotse Court of Session, vergelijkbaar met een hof van beroep, dat de opschorting onwettig is omdat de beslissing was gemotiveerd door 'het ongepaste doel om het parlement te belemmeren'. Johnson werd er in de pers van beticht dat hij daarmee de Britse koningin had voorgelogen over de redenen van de opschorting, maar dat ontkent de premier. 'Absoluut niet', zo reageerde hij donderdag toen hij de vraag kreeg voorgeschoteld. Het Hooggerechtshof spreekt zich volgende week over de verdaging van het parlement uit.