In het officiële communiqué van het Britse paleis luidt het dat 'de koningin de heer Johnson heeft gevraagd om een nieuwe regering te vormen' en dat 'de heer Johnson dat aanbod heeft aanvaard en haar handen heeft gekust, toen hij werd aangesteld als eerste minister en Eerste Lord van de Schatkist'.

Eerder had de Queen het ontslag aanvaard van Theresa May, die dat had aangeboden nadat ze er niet in geslaagd was een overeenkomst over de brexit te laten goedkeuren door het Britse parlement.

Geloof in akkoord

Na zijn passage bij de koningin sprak Johnson de pers toe voor Downing Street 10. Daar beloofde hij zijn kiezers dat er 'geen indiens of maars' aan te pas zullen komen bij het plan om het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te halen tegen 31 oktober, met of zonder een deal met de EU.

'En we gaan voor een nieuwe deal, een betere deal... gebaseerd op vrije handel', zei Johhson. 'Ik ben ervan overtuigd dat we een deal kunnen sluiten.'

Hij zei dat het Verenigd Koninkrijk er zich ook op moet voorbereiden dat Brussel misschien niet meer zal willen onderhandelen. Dat zou dan neerkomen op een brexit zonder een overeenkomst.

Herschikking

Johnson heeft intussen al een paar belangrijke wijzigingen in zijn regering aangekondigd. Dominic Raab, een euroscepticus uit de nieuwe lichting van de Britse Conservatives, volgt Jeremy Hunt op als minister van Buitenlandse Zaken. Raab (45) stapte vorig jaar uit de regering van Theresa May omdat hij het oneens was met haar brexitstrategie, die volgens hem te verzoenend was met de Europese Unie.

Voormalig bankier Sajid Javid, zoon van Pakistaanse immigranten, werd tot minister van Financiën benoemd, een strategische post in de context van de brexit, vooral bij een exit uit de EU zonder akkoord die sterke economische turbulentie zou kunnen veroorzaken. Javid was minister van Binnenlandse Zaken in de regering-May en vervangt Philip Hammond, die net voor het aantreden van Boris Johnson ontslag nam omdat hij tegen de brexit zonder akkoord is die overwogen wordt door Johnson.

Zijn eerste benoemingen bevestigen ook dat hij vrouwen en vooraanstaanden uit etnische minderheden wil steunen. Binnenlandse Zaken wordt overgenomen door Priti Patel (47), wier ouders van Indiase afkomst zijn en die een fervente voorstander van de brexit is.

Steve Barclay blijft als minister belast met de brexit en wordt de gesprekspartner van de onderhandelingsploegen van de EU.

Felicitaties

Boris Johnson kreeg op Twitter ook felicitaties van May's voorgangers als premier David Cameron, die samen met Johnson op de prestigieuze privéschool van Eton en aan Oxford University heeft gestudeerd.

Verwacht wordt dat Johnson donderdag het parlement zal inlichten over zijn brexitplannen, schrijven de Britse media.

In het officiële communiqué van het Britse paleis luidt het dat 'de koningin de heer Johnson heeft gevraagd om een nieuwe regering te vormen' en dat 'de heer Johnson dat aanbod heeft aanvaard en haar handen heeft gekust, toen hij werd aangesteld als eerste minister en Eerste Lord van de Schatkist'.Eerder had de Queen het ontslag aanvaard van Theresa May, die dat had aangeboden nadat ze er niet in geslaagd was een overeenkomst over de brexit te laten goedkeuren door het Britse parlement.Geloof in akkoordNa zijn passage bij de koningin sprak Johnson de pers toe voor Downing Street 10. Daar beloofde hij zijn kiezers dat er 'geen indiens of maars' aan te pas zullen komen bij het plan om het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te halen tegen 31 oktober, met of zonder een deal met de EU.'En we gaan voor een nieuwe deal, een betere deal... gebaseerd op vrije handel', zei Johhson. 'Ik ben ervan overtuigd dat we een deal kunnen sluiten.'Hij zei dat het Verenigd Koninkrijk er zich ook op moet voorbereiden dat Brussel misschien niet meer zal willen onderhandelen. Dat zou dan neerkomen op een brexit zonder een overeenkomst.HerschikkingJohnson heeft intussen al een paar belangrijke wijzigingen in zijn regering aangekondigd. Dominic Raab, een euroscepticus uit de nieuwe lichting van de Britse Conservatives, volgt Jeremy Hunt op als minister van Buitenlandse Zaken. Raab (45) stapte vorig jaar uit de regering van Theresa May omdat hij het oneens was met haar brexitstrategie, die volgens hem te verzoenend was met de Europese Unie. Voormalig bankier Sajid Javid, zoon van Pakistaanse immigranten, werd tot minister van Financiën benoemd, een strategische post in de context van de brexit, vooral bij een exit uit de EU zonder akkoord die sterke economische turbulentie zou kunnen veroorzaken. Javid was minister van Binnenlandse Zaken in de regering-May en vervangt Philip Hammond, die net voor het aantreden van Boris Johnson ontslag nam omdat hij tegen de brexit zonder akkoord is die overwogen wordt door Johnson.Zijn eerste benoemingen bevestigen ook dat hij vrouwen en vooraanstaanden uit etnische minderheden wil steunen. Binnenlandse Zaken wordt overgenomen door Priti Patel (47), wier ouders van Indiase afkomst zijn en die een fervente voorstander van de brexit is.Steve Barclay blijft als minister belast met de brexit en wordt de gesprekspartner van de onderhandelingsploegen van de EU.FelicitatiesBoris Johnson kreeg op Twitter ook felicitaties van May's voorgangers als premier David Cameron, die samen met Johnson op de prestigieuze privéschool van Eton en aan Oxford University heeft gestudeerd. Verwacht wordt dat Johnson donderdag het parlement zal inlichten over zijn brexitplannen, schrijven de Britse media.