Omdat Theresa May begin deze maand ontslag nam, moeten de Britse Conservatieven op zoek naar een nieuwe partijleider en eerste minister. Tien Conservatieven stelden zich kandidaat.

De keuze ligt in eerste instantie bij de 313 Conservatieve leden van het Lagerhuis. Zij organiseren stemrondes tot er nog twee kandidaten overblijven, waarna de circa 125.000 partijleden het laatste woord krijgen.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maakte zijn favorietenrol in de eerste stemronde waar. De flamboyante Johnson kreeg de steun van 114 Tories. Zijn voornaamste concurrenten Jeremy Hunt, Michael Gove, Dominic Raab en Rory Stewart moeten het met respectievelijk 43, 37, 27 en 19 stemmen stellen.

Drie kandidaten vielen donderdag af. Zij haalden minder dan 5 procent van de stemmen.

De Tories stemmen volgende week dinsdag een tweede keer voor een nieuwe partijleider. De kandidaten moeten dan minstens 33 stemmen halen op door te stoten naar de volgende ronde.

Als geen van hen minder dan 33 stemmen zou halen, valt de kandidaat met het laagste resultaat af en wordt er opnieuw gestemd tot er maar twee kandidaten overblijven. Op 22 juni kunnen de partijleden stemmen, ongeveer een maand daarna wordt het resultaat bekendgemaakt.

Omdat Theresa May begin deze maand ontslag nam, moeten de Britse Conservatieven op zoek naar een nieuwe partijleider en eerste minister. Tien Conservatieven stelden zich kandidaat. De keuze ligt in eerste instantie bij de 313 Conservatieve leden van het Lagerhuis. Zij organiseren stemrondes tot er nog twee kandidaten overblijven, waarna de circa 125.000 partijleden het laatste woord krijgen. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maakte zijn favorietenrol in de eerste stemronde waar. De flamboyante Johnson kreeg de steun van 114 Tories. Zijn voornaamste concurrenten Jeremy Hunt, Michael Gove, Dominic Raab en Rory Stewart moeten het met respectievelijk 43, 37, 27 en 19 stemmen stellen. Drie kandidaten vielen donderdag af. Zij haalden minder dan 5 procent van de stemmen.De Tories stemmen volgende week dinsdag een tweede keer voor een nieuwe partijleider. De kandidaten moeten dan minstens 33 stemmen halen op door te stoten naar de volgende ronde. Als geen van hen minder dan 33 stemmen zou halen, valt de kandidaat met het laagste resultaat af en wordt er opnieuw gestemd tot er maar twee kandidaten overblijven. Op 22 juni kunnen de partijleden stemmen, ongeveer een maand daarna wordt het resultaat bekendgemaakt.